Hirdetés

Véget értek a parlamenti választások

17 óra 30-ig a választók 41,89 százaléka járult az urnákhoz

civishir.hu, valasztas.hu

2010.04.25. 07:49

Véget értek a parlamenti választások
Fotó: Mangu Róbert

Magyarország – A Szonda Ipsos előrejelzése szerint 57 választókerületből legalább 54-ben mandátumot szerzett a Fidesz. Rendkívül kevesen szavaztak. Kövesse figyelemmel a Cívishíren!

Hirdetés

A választás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint negyede elmegy voksolni, a mandátumot pedig az nyeri, aki a legtöbb szavazatot kapja. A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. A voksolásra két és félmillió szavazásra jogosultat várnak reggel 6-tól este 19 óráig. A két héttel ezelőttihez hasonló torlódásra, sorban állásra április 25-én nem számít az Országos Választási Iroda. 

 

Április 25. 20 óra 10:

Az adatok több mint 90 százalékának feldolgozása után úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP a kétharmados többséghez szükséges 258 mandátumnál többet, akár 263 mandátumot is elérhet. A Fidesz a 176 egyéni körzetből legalább 173-at megnyer.
Az MSZP-nek a részeredmények szerint két egyéni képviselője lehet, Tóth József (Bp. XIII. kerület) és Szanyi Tibor (Bp. XIII. kerület). Egy független képviselő is bejuthat a parlamentbe Molnár Oszkár (Edelény) személyében.

Schmitt Pál, a Fidesz EP-képviselője nem sokkal a szavazóurnák lezárása után azt mondta: alázattal kell kormányozni, akárhány százalékot kap a Fidesz-KDNP, senkit nem lehet az út szélén hagyni. Soha az elmúlt húsz évben egyetlen párt nem kapott ilyen arányú felhatalmazást az unióban – mondta Schmitt Pál, hozzátéve, hogy egy erős magyar kormány erősíti majd az erős Európát. 

Április 25. 17 óra 30:

Továbbra is gyenge a választási kedv a második fordulóban. Részint ennek is köszönhető, hogy sehol sem alakult ki sorban állás.

 

Április 25., 15 óra:

Az elfogyasztott ebéd sem hozta meg a választói kedvet, a választásra jogosultak 33,54 százaléka,  832 ezer 178 ember szavazott a második fordulóban 15 óráig.

Április 25., 13 óra

Egyelőre még nem alakultak ki sorok azokban a szavazókörökben, ahol jelentős az átszavazók köre. A választás érvényes, hiszen a választásra jogosultak több mint negyede már leadta voksát.

Április 25., 11 óra:

Alacsony a választási kedv a második fordulóban. Négy évvel ezelőtt a választók 26,59 százaléka voksolt 11 óráig.

Az OVI tájékoztatása szerint a Békés megyei Mezőkovácsháza 2. számú szavazókörében az egyik választópolgár a szavazást követöen 10.00 órakor jelezte a helyi bizottság egyik tagjának, hogy a szavazófülkében a szavazáshoz rendelkezésre álló asztallapon a következő felirat olvasható: "KOMCSIKRA NE SZAVAZZATOK". A bizottság ellenőrizte a bejelentés valódiságát és gondoskodott a felirat eltávolításáról. Ez idő alatt a szavazás a rendelkezésre álló másik fülkében zavartalanul folyt

 

Április 25., 9 óra:

Az első fordulóban 10,23 százalék, 2006-ban 11,66 százalék volt ugyanekkor a részvételi arány

 

 

Április 25., 7 óra:

A választásra jogosultak 1,36 százaléka, 33 587 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában reggel 7 óráig.

Szóljon hozzá!

Hirdetés