Vége, lejárt az idő!

Nincs tovább!

mti

2010.03.23. 16:20

Vége, lejárt az idő!

Budapest – Összesen hat párt állíthat országos listát az áprilisi országgyűlési választásra; MSZP, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, az MDF és a Civil Mozgalom.

Hirdetés

Nem egyszerű a magyar választási rendszer, de az országos listának a lényege a következő.

A parlamentbe országos listáról is be lehet jutni, de arra közvetlenül nem szavaznak a választópolgárok. Az országos listáról töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot a pártok, s a töredékszavaztok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán nem hasznosult szavazatokból.

Az országos listán összesen legalább 58 mandátumot osztanak majd ki a pártok között a területi listákra, valamint az egyéni képviselőkre adott, ám nem hasznosult szavazatok alapján. A választáson legalább ötszázalékos támogatottságot szerző, országos listát állító pártok úgynevezett kompenzációs mandátumokat kaphatnak az országos listáról, amelyre a választók közvetlenül nem szavazhatnak. 

2006-ban 10 párt, illetve pártszövetség állított országos listát, s közülük a Parlamentbe jutott a Fiatal Demokraták Szövetsége-Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége. További listaállítók voltak: Centrum Párt, Kereszténydemokrata Párt-Keresztényszociális Centrum Összefogás, Magyar Kommunista Munkáspárt, Magyar Igazság és Élet Pártja-Jobbik a Harmadik Út, Magyar Vidék és Polgári Párt, MCF-Roma Összefogás Párt.

Szóljon hozzá!

Hirdetés