Hirdetés

Ön elégedett a választások eredményével?

Ön elégedett a választások eredményével?

2010.04.22. 10:22

Ön elégedett a választások eredményével?
Gondolja meg, és szavazzon!

Magyarország – A fideszesek nagyjából elégedettek, az MSZP-sek abszolút nem, és a jobbikosok fele sem járt örömtáncot a választások első fordulójának estéjén. + Szavazzon!

Hirdetés

Az összes megkérdezett döntő többsége, 72 százaléka örül az első forduló eredményének. A legelégedettebbek a Fidesz-tábor tagjai: 95 százalékuk örül az eredménynek. Az MSZP-szimpatizánsoknak azonban 75 százaléka elégedetlen. A két újonnan bekerült parlamenti párt, a Jobbik és az LMP hívei sem maradéktalanul elégedettek: a Jobbikosok 53 százaléka örül az első forduló eredményének, azonban 43 százalékuk csalódott. Az LMP-tábor 39 százaléka ugyan örül az eredménynek, de 47 százalékuk csalódott. Mivel a kérdés nem kizárólag saját pártjuk szereplésére vonatkozott, hanem összességében az első forduló megítélésére, ezért míg a Jobbiknál a túl magasra helyezett elvárások okozhatnak csalódottságot, addig az LMP-szimpatizánsok körében a Jobbik relatíve magas támogatottsága is lehet a magyarázó elv – derül ki a Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésében.

Pártválasztás indoka


Érdekes tény, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede – saját bevallása szerint – csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre végül szavazott. 74 százalék azonban egyetért az adott párt programjával és politikájával. A Fidesz széles, néppárti jellege ellenére a legnagyobb arányban (84 százalék) tömöríti táborában azokat, akik nem jobb híján, hanem belső politikai meggyőződésből választották. Csupán a Fidesz-szimpatizánsok 15 százaléka választotta kizárásos alapon ezt a pártot. Ezzel szemben az MSZP-tábor közel harmada, a Jobbik-tábor ötöde és az LMP-szimpatizánsok több mint fele szavazott jobb híján az adott pártra. Ők tehát egy-egy politikai tábor legkönnyebben lemorzsolódó része.

Kétharmados többség megítélése

Azzal, hogy a Fidesz kétharmados többsége valószínűvé vált, rekordmagasságba szökött ennek az opciónak a támogatottsága a közvélemény körében. Így a szocialisták „korlátlan túlhatalom” elleni kampánya nem sok sikerrel kecsegtet. Az április 16-18. között készült felmérés válaszadói között már 57 százalék azok aránya, akik szerint az ország szempontjából inkább jó, ha a Fidesz ilyen erős felhatalmazást szerez.

A kutatásról

Az adatfelvétel 2010. április 16. és 18. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

forrás: Nézőpont Intézet

Szóljon hozzá!

Hirdetés