Hirdetés

Megkezdődtek a magyarországi választások

Rendben ment a szavazás

mti

2010.04.04. 08:27

Megkezdődtek a magyarországi választások

Washington – Persze csak Amerikában. Sőt, rendben le is zajlott az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója.

Hirdetés

A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 422-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 358-an jelentek meg és adták le szavazatukat (84,8 százalék).

Washingtonban a névjegyzékben szereplő 122 választópolgárból 93 voksolt (76,2 százalék). Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson a Fidesz-KDNP és a Jobbik megfigyelője volt jelen (más pártok nem is küldtek megfigyelőket sehová), akik úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy minden rendben zajlott, korrekt volt a szavazás, rendellenességet nem tapasztaltak. A két amerikai nagyvárosban főleg az idősebb korosztály képviselői és fiatalok szavaztak.

A kanadai Ottawában - ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás - a 123 regisztrált szavazópolgárból 96-an adták le voksukat (78 százalék).

Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője elmondta: minden tökéletesen rendben volt, nem történt incidens, de többen fájlalták, hogy a torontói főkonzulátus bezárása miatt csak Ottawában élhettek választójogukkal (a 2006-os választáskor még Torontóban is lehetett szavazni). Sok magyar panaszolta, hogy a nagy távolság miatt nem tudott a fővárosba utazni. Volt, aki a 800 kilométerre levő Windsorból vagy a 600 kilométerre fekvő Hamiltonból utazott Ottawába, többen buszoztak Torontóból vagy Montreálból és baráti társaságok is összeálltak, egy kocsiban látogattak el a nagykövetségre. Nagy-Rébék Ferenc feltételezése szerint ha Torontóban is lett volna lehetőség szavazni, a 123-nál jóval többen jelentkeztek volna.

Az amerikai kontinensen az első szavazókör az argentin fővárosban, Buenos Airesben zárt be az amerikai keleti parthoz képest egy órával korábban, vagyis közép-európai idő szerint szombat éjfélkor. A külképviseleti névjegyzékben szereplő 11 személyből 10 jelent meg a nap folyamán.

Kubában, a havannai nagykövetségen délig mind a 9 bejegyzett szavazó leadta voksát.

Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként Washingtonban megjegyezte: feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, az első két órában csak ő és felesége adta le voksát. A nyitás utáni két órában máshol is csekély érdeklődés volt, több szavazókörben nem jelent meg egyetlen szavazó sem.

Az amerikai kontinensen összesen 7 helyen, az Egyesült Államokban a washingtoni nagykövetségen, a New York-i és Los Angeles-i főkonzulátuson, továbbá a kanadai, argentin, mexikói és kubai főváros nagykövetségén szavazhattak a magyar választópolgárok.

A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.

Szóljon hozzá!

Hirdetés