Hirdetés

Közzéteszik, hány emberhez jutottak el a politikusok szavai

Egyetlen csatorna sem részesíthet előnyben valamely pártot

mti

2010.03.24. 19:06

Közzéteszik, hány emberhez jutottak el a politikusok szavai

Budapest – Az ORTT minden héten frissíti honlapján a választáson induló politikusok médiaszerepléseit és azt is közzé teszik, hogy a megjelenés hány emberhez jutott el.

Hirdetés

testület 14 műsorszolgáltató 33 műsorát vizsgálja, és az ezekben megjelenő politikusok szereplését publikálja. Így az is kiderül, hogy mely jelölt, vagy képviselő hol, mikor és milyen témában szólalt meg. Regisztrálják a politikusok élőszóbeli szerepléseit is, amit később összepárosítanak a közönségmérő cégek információival - közölte Berényi Diána szóvivő.

Az ORTT többek között az MTV, a TV2, az RTL Klub, az ATV, az Echo TV, a Kossuth rádió, és a két országos kereskedelmi rádió hírműsorait figyeli.

Az ORTT ebben a választási időszakban is ajánlást készített a műsorszolgáltatók részére, (a választási kampányban való részvételük segítésére). Ennek célja, hogy elősegítse a médiatörvényben megfogalmazott, a választások idején is követendő kiegyensúlyozott és egyenlő esélyeket biztosító műsorszolgáltatást. Az általános szabályok szerint egyetlen rádió és televízió csatorna sem részesíthet előnyben valamely pártot, és nem fordíthat nagyobb figyelmet egyik jelöltre sem.

Az ajánlásban az is szerepel, hogy a kampány időszakában a kormányzat közérdekű döntéseiről lehetőség szerint a pártszereplést nem vállaló közigazgatási tisztségviselőktől kell tájékoztatást kérni, vagy az, hogy a választást megelőző nap 0 órájától a szavazás befejezéséig (kampánycsend) a jelöltek tevékenysége nem jelenhet meg a műsorokban. Ebben az időszakban azokat a témákat is kerülni kell, amelyek a jelöltek között vitára adhatnak okot. A szavazóhelyiségek nyitva tartásáról szóló beszámolók és a szavazók megjelenéséről szóló tudósítások nem tartoznak e körbe.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

Hirdetés