Hirdetés

Gadus: „Mint közösség mondtunk csődöt!”

Az SZDSZ történetét be kell fejezni

civishir.hu

2010.04.20. 07:39

Gadus: „Mint közösség mondtunk csődöt!”
Úgy tűnik, kifulladt az SZDSZ

Debrecen – Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke szerint az SZDSZ azért ment tönkre, mert felőrölte a pártot a rendszerváltás óta eltelt idő. (Cívishír-interjú)

Hirdetés

Cívishír: – Mi lesz az SZDSZ-szel ezután?
Gadus István: – Az, hogy mi történt az SZDSZ -szel, arról döntöttek tavaly nyáron a választók, amikor nem jutott mandátumhoz az Európai Parlamentben. Ezután egy fokozatosan felgyorsuló bomlási folyamatnak lehettünk tanúi, polgármestereink léptek ki, korábbi vezetőink vonultak vissza, helyi szervezetek szűntek meg, és támogatóink elfordultak tőlünk. A 2010-es választáson az MDF-fel közös indulásunk sikertelen volt. A két rendszerváltó párt groteszk módon együtt esik ki a parlamenti politizálásból. Az SZDSZ helyzete annyival súlyosabb, hogy nem lesz állami támogatásunk. Az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, rajtunk, maradék tagságon múlik.Véleményem szerint az SZDSZ történetét most be kell fejezni, ennek keretében össze kell hívni a maradék tagságot, és az alapszabály alapján megszüntetni a pártot. A vagyonnal el kell számolni, és lehetőleg egy liberalizmust támogató alapítvány számára átadni, illetve a párt dokumentumait összerendezve a levéltárba kell elhelyezni.


Cívishír: – Van-e létjogosultsága az SZDSZ-nek?
Gadus István: – Ma úgy látom, hogy ezzel a formációval nincs mit kezdeni. Az egy másik kérdés, hogy a magyar liberálisok számára szükség lenne egy olyan mozgalomra, pártra, amelyikre jószívvel szavazhatnak, mert ma ilyen nincs a politikai palettán.

Cívishír: – Személy szerint milyen tervei vannak, marad-e a politika területén?
Gadus István: – Van három gyönyörű kisgyermekem és egy nagyobb. Az ő nevelésük számomra elsődleges fontosságú. Eddig is a családi vállalkozásunkat vezettem, ezután is ezt fogom tenni. Az, hogy a politika területén lesz-e még feladatom, azt most nem tudom. Az elmúlt több mint 20 évben fontos szerepet töltött be az életemben a politika és továbbra is úgy gondolom, hogy ha lesz olyan feladat, szervezet, amelynek a keretében értelmes, liberális alternatívát lehet kínálni a magyar választóknak, akkor abban részt akarok venni.

Cívishír: – Indul-e a helyhatósági választáson?
Gadus István: – Ezt akkor döntöm el, amikor látom azt, hogy a Fidesz milyen módon formálja át az önkormányzati rendszert és választási struktúrát.

Cívishír: – Ön szerint a parlamenti pártok között van-e elkötelezett liberális erő?
Gadus István: – Sajnos úgy néz ki, hogy a 2010-ben megalakuló országgyűlésből hiányozni fog a liberálisok képviselete. Sokan az LMP-t látják ilyen pártnak, de véleményem szerint ezt a pártot nem nevezhetjük liberálisnak, mivel ugyan elkötelezett az emberi jogok védelmében, de a gazdaságpolitikája, államfelfogása és ökológikus szemlélete nem eredményez koherens liberális programot.

Cívishír: – A liberális értékek közül melyiket hangsúlyozná ma leginkább Magyarországon?
Gadus István: – Én részt vettem a rendszerváltásban és erre ma is büszke vagyok. 1989-ben azért lázadt az ország, mert nem akart már részesülni megalázó állami gondoskodásban. Akkoriban tisztán láttuk, hogy az állami gondoskodás másik oldala egyoldalú állampolgári kötöttségek egész sora. Önállóságot akartunk, önállóságon alapuló felelősséget, felnőtt módjára vállalkozni, és nem kívántunk többé az állami elosztás és adományozás kegyeltjei és kedvezményezettjei lenni. Az önállóság, a kockázat vállalhatósága, a szabadpiaci viszonyok és az erre épülő gondolat- és vállalkozási szabadság mellett.

Cívishír: – Mi tette tönkre az SZDSZ-t?
Gadus István: – Felőrölt bennünket az elmúlt húsz év. Korábbi vezetőink elfáradtak, megöregedtek. A politikusi utánpótlás megszűnt, és a pártból kihalt a demokratikus vita és a szellemi izgalom, amelyek korábban annyira jellemezték. Mint közösség mondtunk csődöt! Sajnos emblematikus vezetőink bizonyultak gyengének és a korrupciós ügyek - a fővárosban - elborítottak bennünket. Ezzel maradék erkölcsi tőkénket is feléltük, illetve a választók már megunták, hogy kövessék a politikai bakugrásainkat.

CzA

Szóljon hozzá!

Hirdetés