Hirdetés

Esély a Fidesz-kétharmadra: 99 százalék

Esély a Fidesz-kétharmadra: 99 százalék

civishir.hu

2010.04.12. 10:01

Esély a Fidesz-kétharmadra: 99 százalék
Így áll most a „meccs”, a fehér székek még kiadók

Összesen 57 körzetben tartanak második választási fordulót az országban, s ha 7-8 mandátumnál többet bukik a Fidesz, akkor nem lesz kétharmada. Ennek icike-picike a valószínűsége.

Hirdetés

A Fidesz az első fordulóban megszerzett 206 mandátumot, miután képviselőjelöltjeinek a többsége megkapta legalább a szavazatok felé, illetve a listaeredmény alapján. A nyitva maradt körzetek többségében a fideszes jelölt simán vezet, és csak mozgósítás kérdése, hogy két hét múlva is nyerjen, amikor már a legtöbb szavazatot elnyerő jelölt fut be, tehát nem lesz 50+1 százalékos szabály.

Az MSZP-s bázisnak tartott Miskolcon a négy mandátumból egyik sem talált még gazdára, de mindenhol fideszes vezet, s miután a jobbikos jelöltek 20 százalékos vagy magasabb eredményt értek el, a szocialisták túl sok jóban nem reménykedhetnek. Az MSZP-nek reális esélye a győzelemre a 20. és a 19. egyéni szavazókörzetben lehet, Budapesten. Előbbiben Tóth József vezet, utóbbiban Szanyi Tibor alig két százalékkal lemaradva a második. E két körzet meglehet az MSZP-nek, máshol nem nagyon van reális esély a győzelemre, illetve a fordításra, legalábbis mondjuk ezt most mi, bár tudjuk, az élet hozhat meglepetéseket.

Elméletileg a Jobbik is elvehet egyéni mandátumot a Fidesztől, erre a legnagyobb esély a szabolcsi 3-as egyéni körzetben (Tiszavasvári) van, ahol a radikálsi párt jelöltje 8 százalékos hátrányban van a Fidesz-jelölttel szemben. Ebben egészen biztos, hogy nem lesz MSZP-győzelem, mert Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter mindössze 18,17 százalékkal lett harmadik. Kazincbarcikán is ugyanez a helyzet, a fideszes mintegy 8 százalékkal végzett a jobbikos előtt, két hét múlva tehát kettejük között dől el a meccs.

Úgy számoltunk, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP 50 vagy 51 mandátumot megszerez a fennmaradó 57-ből, akkor kétharmados többsége lesz az Országgyűlésben..

Szóljon hozzá!

Hirdetés