Hirdetés

Éjféltől egy szót se a politikáról!

Éjféltől egy szót se a politikáról!

civishir.hu

2010.04.23. 09:42

Éjféltől egy szót se a politikáról!

Debrecen – Mi nem szavazunk, de ránk is vonatkozik: kampánycsend lép életbe ma éjfélkor az ország egész területén a vasárnapi országgyűlési választás miatt.

Hirdetés

A hivatalos kampány Magyarországon január 22-én vette kezdetét, amikor Sólyom László köztársasági elnök kiírta az országgyűlési képviselők választását. A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend szombaton 0 órakor kezdődik és a szavazóhelyiségek bezárásáig, vagyis vasárnap este 7 óráig tart, ezen időszak alatt kampánytevékenységet folytatni tilos.

A törvény úgy rendelkezik, hogy „a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása". Így például tilos a választók szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra.

Tilos továbbá pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsend-sértésnek számít az is, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottságok így megállapíthatják a kampánycsend-sértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető személye ismeretlen marad.

Most vasárnap 57 egyéni választókerületben kell második fordulót rendezni, ott, ahol az első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. Hajdú-Biharban mind a kilenc választókerületben megszerezték a többséget a Fidesz-KDNP jelöltjei.

Szóljon hozzá!

Hirdetés