Hirdetés

Délutánig lehet állítani – nem bármit, listát

Az MSZP-nek már mind a 20 területi listája megvan

mti

2010.03.22. 08:03

Délutánig lehet állítani – nem bármit, listát

Magyarország – Itt az idő! Hétfőn négy óráig kell bejelenteniük a pártoknak a területi listákat. 20 területi listát lehet állítani, öt pártnak van esélye, hogy a megyék többségében szavazni lehessen rá.

Hirdetés

Hétfőn délutánig, 16 óráig jelenthetik be a pártok az áprilisi országgyűlési választásra a területi listáikat. Ha a határidőig ezt nem teszik meg, az adott megyében már nem lehet szavazni rájuk.
Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Az a párt, amelyik képes hét területi listát állítani, jogosult az országos lista állítására és így részesedhet a kompenzációs mandátumokból.

Hétfőn reggelig 77 területi listát jelentettek be a pártok, ebből hét párt 68 listáját már nyilvántartásba vették az illetékes területi választási bizottságok. A Választás.hu-n reggel hét órakor elérhető adatok szerint az MSZP-nek már mind a 20 területi listája megvan. A Fidesz-KDNP és a Jobbik eddig 18-18 listát jelentett be, az MDF 5-öt, az LMP 3-at. A Munkáspártnak szintén 3 területi listája van, és 1 listát tudott állítani a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) is.

A legtöbb pártlista - összesen hat - közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet választani a jelenlegi adatok szerint, de öt listát vettek már nyilvántartásba Bács-Kiskun megyében, négyet-négyet pedig Békés, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest és Szabolcs megyében. Hétfőn reggelig két párt tudott területi listát állítani Budapesten és Baranya megyében.

A területi lista állításának azért van jelentősége, mert ha egy párt nem tud az adott megyében területi listát állítani, akkor nem szerepelhet a pártlistás szavazólapon, és így nem juthat fontos szavazatokhoz, amelyek révén át tudná lépni a parlamentbe jutási ötszázalékos küszöböt, és így nem részesedhet az országos listás kompenzációs mandátumokból sem.

Forrás: MTI, origo

Szóljon hozzá!

Hirdetés