Hirdetés

A helyi Jobbik azt mondja, megszorongatja a Fideszt

A megyéből négy mandátumra szímítanak

civishir.hu

2010.04.07. 13:08

A helyi Jobbik azt mondja, megszorongatja a Fideszt
Kulcsár Gergely

Debrecen – Kulcsár Gergelyt, a Jobbik debreceni alapszervezetének elnökét, országgyűlési képviselő-jelöltet kérdeztük a párt programjának sarokköveiről. Cívishír-interjú!

Hirdetés

Cívishír: – A Jobbik Debrecenben már a tavalyi EP-választáson a második erőnek bizonyult. Akkor egy százalék volt a különbség az MSZP-vel szemben. Most mivel lennének elégedettek? Hány jelöltjük juthat be a megyei listáról?

Kulcsár Gergyely: – Tapasztalataink azt mondatják velem, hogy mostanra a tavalyinál többszörösére nőtt a támogatottságunk. Debrecenben meg szeretnénk szorítani a Fideszt, ha második fordulóra kerülne sor, akkor ott már bármi megtörténhet. A megye vidéki választókerületeiben pedig komoly nyerési esélyeink vannak. Leginkább a hajdúhadházi, balmazújvárosi és a püspökladányi körzetben rendelkezünk komoly potenciállal, ezekben a körzetekben nem vagyunk esélytelenebbek, mint a Fidesz. A megyéből 4 mandátumra számítunk.

Cívishír: – Pártjuk uralja az internetet, minden hírportálon, blogon megvannak az embereik, szimpatizánsaik. Hogy sikerült ezt ilyen jól megszervezni? 

Kulcsár Gergely: – Nem tudok róla, hogy ez központilag lenne megszervezve. Véleményem szerint, az internet használók körében a Jobbik a legnépszerűbb politikai mozgalom és így elkerülhetetlen, hogy minden fórumon megforduljanak a szimpatizánsaink.

Cívishír: Mi a legnagyobb gond Debrecenben? Min változtatnának azonnal? 

Kulcsár Gergely: – Sok problémával találkozunk, hogy mi a legnagyobb, azt nehéz megmondani. Debrecen hagyományos városképének a torzulását meg kell állítani, a fizető parkolóhelyek drasztikus csökkentésére is szükség van, különösen felháborító a Klinika Pallagi út felőli parkolójának a fizetőssé tétele. Az útjaink állapota is enyhén szólva kívánni valót hagy maga után, ezért a kamionforgalmat kitiltanánk a városból. A város gazdálkodását is átláthatóbbá, ésszerűbbé kell tenni, és még sorolhatnám a tennivalókat.

Cívishír: – Hajdú-Biharban konkrétan milyen területen tudna a munkahelyteremtés megvalósulni, vagyis Ön és pártja milyen irányba mozdulna e téren? 

Kulcsár Gergely: – A munkanélküliség csökkentésére közmunkaprogramot dolgozunk ki, amellyel csökkenthető az infrastrukturális beruházások költsége. Megyénkben a vidéki munkanélküliség felszámolására az újraélesztendő feldolgozó- és élelmiszeripar, az alapanyagot nyújtó mezőgazdaság, azon belül a munkaerőigényes biotermesztés nyújt megoldást.
Honvédelmi programunknak is komoly munkahelyteremtő ereje van. A Jobbik szerint Európa közepén, az ütközőponton lévő hazánknak mintegy 40 ezer fős rövid készenlétű, 10 ezer fő tartalékossal növelhető harcoló erőre, valamint a hátország biztonsága érdekében további 20-22 ezer fős területvédelmi erőre van szüksége. A tartalékos erő, a Magyar Nemzeti Gárda a fiatalok számára nyújtana biztos megélhetést.

Cívishír: – A sokat hangoztatott, szétvert egészségügy rendbetételét itt mivel kezdené? Kenézy, klinika vagy Berettyóújfalu? És persze hogyan? 

Kulcsár Gergely: – A megyei egészségügyi intézmények esetében sem támogatjuk az egészségügyi intézmények funkcionális privatizációjót, profitérdekeltséggel történő működtetését. Megengedhetőnek tartjuk ugyanakkor, hogy a társadalombiztosí¬tás a hiányzó kapacitásokra privát kórházakkal vagy egyéb diagnosztikai, terápiás intézményekkel szerződjön a közszolgáltatásra megállapított ellentételezés fejében. Határozottan elutasítjuk a társadalombiztosítás privatizációját, és az erre irányuló burkolt szándékokat is. Felháborítónak tartjuk a drasztikusan megemelt ápolási díjat az egy évnél régebben ápolt betegek esetén is.
Egészségügyi programunkban foglaltak szerint a távlatilag is biztonságos gyógyszerellátás érdekében leállítjuk a patikaliberalizációt. A szociális ellátást mind szervezési, mind finanszírozási értelemben leválasztjuk az egészségügyi ellátásról. Az orvosi és a keresztény etika szempontjából is elfogadható magzatvédelmi törvényt alkotunk.

(Szerkesztőségünk megkereséssel élt, illetve hasonló kérdésekkel fordult az MSZP és az MDF helyi szervezetének első embereihez is; válaszaikat várjuk).

Szóljon hozzá!

Hirdetés