Hirdetés

Ájurvéda: a bizonyíték-alapú gyógyászati rendszer

unideb.hu

2015.05.05. 17:46

Ájurvéda: a bizonyíték-alapú gyógyászati rendszer

Indiai professzor ad elő Debrecenben.

Hirdetés

  • Időpont

    2015.05.07. 08:00

Az indiai Madhaw Singh Baghel professzor családorvosoknak és érdeklődőknek tart előadást május 7-én, csütörtökön 15 órától Ájurvéda – a bizonyíték-alapú gyógyászati rendszer címmel a Debreceni Egyetem Aulájában.

Alzheimer-, Huntington- és Parkinson-kór – három betegség, amelyre a nyugati orvostudománynak egyelőre nincs megnyugtató válasza, az ájurvédikus orvoslás azonban új távlatokat nyithat. Többek között a központi idegrendszer megbetegedéseinek gyógyításában próbálnak áttörést elérni a kutatók a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékén, ahol a nyugati orvoslás eszközeivel vizsgálják az ájurvédikus gyógyítás módszereit és eredményességét – így kombinálva a hagyományos indiai gyógymódot a nyugati orvostudománnyal. Az indiai Madhaw Singh Baghel professzor, a tanszék vezetője tavaly decemberben érkezett Debrecenbe, hogy – egy indiai-magyar tárcaközi megállapodás keretében – előkészítse a debreceni Ájurvéda Intézet létrehozását, illetve megkezdje a kutatásokat a debreceni szakemberekkel együttműködve az egyetemen.

Megtalálni az egyensúlyt

– Az ájurvéda lényege, hogy megőrizzük egészségünket, ehhez természetesen nem kell elkezdeni indiai dolgokat enni, mindenki használhatja a saját országára és hagyományaira jellemző termékeket. Indiában például szezámolajjal főzünk, ami ugyanolyan egészséges, mint az Európában használt olíva. Általában az a gond, hogy túl sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, nem mozgunk eleget, ezért például magas a vérnyomásunk, a vércukor- és a koleszterinszintünk. Arra kell figyelni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, hogy a saját testi adottságainknak megfelelően étkezzünk (mikor, miből és mennyit), s így megőrizhetjük egészségünket – tanácsolja MS Baghel professzor.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.