Hirdetés

Hirdetés

Petárdával és egy papírral fenyegette a pénztárost

Egy biciklilámpa is bombaként szolgált

civishir.hu

2010.02.17. 13:13

Petárdával és egy papírral fenyegette a pénztárost
A kép illusztráció

Debrecen – A férfi, akit szerdán az ítélőtábla 6 év fegyházra ítélt, egy köteg petárdával akart kirabolni egy pénzváltót. Az ítélet szerint jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt ítélték el.

Hirdetés

Hirdetés

2009. február végére jutott arra az elhatározásra, hogy úgy fog pénzt szerezni, hogy kirabol egy pénzváltóhelyet, egy általa készített, bombának látszó tárgy használatával. A bűncselekmény elkövetésének helyszínéül egy Piac utcai, a belső udvarban lévő, viszonylag kis forgalmú pénzváltó irodát szemelt ki. A helyszín kiválasztásánál az is szempont volt, hogy az közel essen a lakásához. A helyszín kiválasztását követően készített egy nagyjából 50 darab petárdából álló, szigetelőszalaggal körbetekert és egy villogó piros fényű kerékpárlámpával összeszerelt tárgyat, amely alkalmas volt arra, hogy robbanószerkezet látszatát keltse.-tájékoztatta a Cívishírt Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára.

Papírral fenyegetett

A bűncselekmény elkövetéséhez egy papírlapot is előkészített, amelyre a következő szöveget írta: „Ez egy bomba, 3 milliót kérek, különben felrobbantom a helyiséget!”
2009. február 28-án a kiszemelt pénzváltót a Piac utca mögötti Jászai Mari tér irányából, hátulról közelítette meg, előbb meggyőződött arról, hogy a helyiségben csak az alkalmazott tartózkodik, majd 11 órakor benyitott az irodába.
A táskából elővette a szerkezetet, azt a pénzváltópult ügyfél felőli oldalának lapjára helyezte, ezzel együtt pedig az említett szöveggel ellátott papírlapot az üveghez nyomta, úgy, hogy azt az alkalmazott jól láthassa. Szándékának nyomatékosítására közölte az alkalmazottal, hogy „ez nem vicc, bomba van nálam, ide a pénzt és a gombot ne nyomja meg!”

Először nem találták

A pult mögött ülő hölgy a támadás hatására megijedt ugyan, de ösztönszerűen megnyomta a biztonsági riasztó gombját, melynek következtében a riasztó megszólalt, mire a vádlott visszatette a táskájába a „bombát” és a papírlapot, majd futva távozott a helyszínről a Jászai Mari tér felé. A rendőrség hamarosan megérkezett a helyszínre, átvizsgálták a környéket, de az elkövetőt nem találták. A pénzváltó helyiségben a cselekmény elkövetésekor mintegy 3 millió forintnak megfelelő készpénz volt, forintban és különböző valutákban, de nem vitt el semmit a vádlott.
A vádlott hazaérve az eszközöket eldugta, majd pár nappal később családjával együtt az albérletből elköltözött a szüleihez, a költözést követően a szerkezetet szétszedte, a szeméttárolóba dobta, a papírt összetépte.

Beismerte

A vádlott részletes vallomást tett, ezt teljes mértékben alátámasztotta a cselekmény elkövetésekor a pénzváltóban dolgozó alkalmazott vallomása, a nyomozás során tartott fényképes felismerésre bemutatás, illetve a bíróság előtt is egyértelműen felismerte a vádlottat. A bíróság álláspontja szerint a vádlott által készített szerkezet egyértelműen alkalmas volt arra, hogy az alkalmazott azt robbanószerkezetnek nézze és ennek hatására a vádlott követelésének eleget tegyen. Az is az egyik enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott megbánta a cselekmény elkövetését és a pénzváltó alkalmazottjától is bocsánatot kért.
Ugyanakkor súlyosító körülmény, hogy a vádlott többszörös visszaeső, továbbá az is, hogy cselekményét előre kitervelten követte el, napokon át készült rá.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.