Hirdetés

Hirdetés

Fele királylányság

civishir.hu

2013.12.07. 22:03

Fele királylányság

Bébiblog újratöltve! Lesz itt minden: kacagás, sírás-rívás, ajtócsapkodás. (6. rész) Bereczki-Csák Helga írása

Hirdetés

Hirdetés

6. rész: Bendő Band

Amikor a gyerek megszületik, egy nyugodt perce nem lehet magára. Hogy megszokja a ruháit, a cirógatást, a nappalt, na meg az éjszakát, az anyja és a kórház szagát. Mert támadnak a látogatók, akiknek a legkisebb rossz tulajdonsága az, hogy elkezdik méregetni a jövevényt. Ha nincs haja, akkor miért nincs, ha meg van, akkor hogy lehet ennyi. Kész rémálom. A füle görbülete, az ajkak íve és a természete – kié? kié? kié? Olyan nevek jönnek elő ilyenkor a családfa ága-bogáról, akikkel életemben nem találkoztam. És ennek én nagyon örülök, máskülönben elunnák magukat a babalátogatók. Kire hasonlít? – kérdik tőlem. Mondom, nem tudom. És tényleg nem tudom. Mindenki más viszont tudja. Sajnos.

Már beletörődtem: Dóra tiszta apja, ez pár óra után látszott. (A mai napig így van). Rozi viszont valamivel bonyolultabb eset. Kis teste áttanulmányozása után minden rokon másvalakit említett, akinek a vonásait hordozza. Gyakorlatilag csak a postás nem került szóba. Pedig nagyon rendes ember.

Mindennek a teteje akkor jön el, amikor „összemosódik” a két család vére az újszülöttben: a szeme ezé, a kéztartása viszont azé – állapítják meg. Nahát! Szerintem ez a gyerek örül, ha egyelőre magára hasonlít. Az igenis nagy munka. Én meg örülök, hogy megvan minden része, aminek meg kell lennie. Hogy kire hasonlít? A szőrszoknyás ősasszonyra és Whoopi Goldbergre éppen annyira, mint Anna Kareninára vagy Hillary Clintonra – benne van most még az egész világ. (Persze szeretném, ha belülről Rozi majd inkább rám hasonlítana. Sokat csendesedne az életünk, mert perpillanat két hangszóróval élünk együtt).

Lehet fokozni a fentieket: miben hasonlít egymásra Dóra és Rozi? Ha az egyikből űrkutató, a másikból mélytengeri búvár lesz, akkor se tudják majd lemosni magukról soha, hogy testvérek, ugyanis megszállott evők. Imádják a hasukat. A nap bármely szakában. Még úgy is, hogy Dóra ugye majd’ 5 évesen már (legtöbbször) végigalussza az éjszakát. Az éjjeli evést úgy küszöböli ki, hogy elalvás előtt 5 és felkelés után 5 perccel szintén eszik. Bármit.

– Éhes vagyok. – Mit kérsz? – Mi van itthon? Belefér ám egyszerre két tükörtojás, egy pár virsli és rá egy körte is. Azt hiszem, az éhhalál valós félelme, ugyanis amint kimondja, hogy éhes, azonnal tennie kell valamit a gyomrába, különben kiborul. Levesből csak a hús- és a paradicsom- jöhet szóba, de sok minden jól csúszik. Főleg a hordós káposzta leve este tízkor. Amiért a konyha közepén térden állva, imára kulcsolt kézzel könyörögni sem restell. De jöhet bármi, ami szilárdabb, mint egy főzelék, és lehetőség szerint van benne hús, krumpli, tészta, valami füstölt áru, kockasajt, rudi. A karakteres ízek a barátai: a kovászos uborka juhtúróval sem jön zavarba a gyomrában. Dóra emésztése kifogástalan: teletömi magát, nyitja-zárja a vécéajtót, majd kezdődhet elölről a nagy zabálás.

Rozi ugyanez. Bármikor képes enni. Az igény szerinti etetés nálunk napközben úgy valósul meg, hogy a folyamatos szoptatást olykor megszakítjuk csekélyke létezéssel, alvással. Éjjel már menők vagyunk: csak egyszer-kétszer ébred. De akkor ám nem ismer tréfát és türelmet: ha tehetné, átharapna a falon, olyan éhes. A kimeneti terméket illetően legyen elég annyi, hogy az éjjeli tetőtől talpig történő átöltöztetés és csutakolás kétszer annyi időt vesz igénybe, mint maga az evés. Dóra és Rozi tehát a Bendő Band oszlopos tagja. Annyi különbséggel, hogy a féktelen lakmározás Rozin látszik, Dórán viszont egyáltalán nem. Dóra csinos, Rozi meg úgy néz ki, mint aki megevett fél kiló élesztőt, ivott rá egy liter langyos tejet – és felfutott.

Így vannak jól. Az evés sok mindent elárul az emberről. Róluk azt a szenvedélyt, ami nagyon jól jön majd még.

5. rész: Kettőt szeretni
4. rész: Hova tegyük a gyereket?
3. rész: „Két gyerek nem egy!”
2. rész: Csak az esték ne lennének!
1. rész: Jöjjön, akinek jönnie kell!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.