Hirdetés

Eladja gyárait a General Electric. Mi lesz a böszörményi üzemmel?

MTI/Cívishír

2017.06.12. 13:32

Eladja gyárait a General Electric. Mi lesz a böszörményi üzemmel?
Fotó: ge.com

A teljes fényforrás üzletágat értékesíti a cég.

Hirdetés

Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról a General Electric (GE), ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn az amerikai cég.

Az MTI úgy tudja: az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról.

A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos.

Kalocsai Kinga, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére hétfőn megerősítette: a GE a fényforrás üzletág eladását tervezi, "mivel a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít".

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának 1989-es megvásárlása óta van jelen Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt.

Az MTI információja szerint a GE a fényforrás üzletágban mintegy 5 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.

A cég egyik gyára Hajdúböszörményben található. Kiss Attilát, Hajdúböszörmény polgármesterét arról kérdeztük, hogy az ottani termelést, illetve a dolgozók jövőjét vajon hogyan érinti az anyacég döntése.

Mint megtudtuk: jelenleg mintegy 600 állandó dolgozója van a GE böszörményi gyárának. Kiss Attila elmondta: néhány nappal ezelőtt a cég képviselőjétől kapott tájékoztatást, miszerint a GE kifejezetten szakmai befektetőt keres üzemei értékesítéséhez. A polgármester ezt a tényt biztatónak nevezte a gyár jövője szempontjából, ám ennél többet a lehetséges tramzakcióról egyelőre ő sem tud - tette hozzá. 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

.