Hirdetés

Megérett a magyar nyelv a visszaújításra!

civishir.hu

2015.12.21. 19:57

Megérett a magyar nyelv a visszaújításra!
A kép illusztráció

Bődületes mennyiségű idegen szót használunk. Debrecenben gyógyírt kínálnak a kezelésére.

Hirdetés

Hirdetés

Klíma helyett éghajlat, ego helyett én, UFO helyett földönkívüli vagy idegen, dzsigoló helyett bérlegény. Nem is olyan nehéz, hiszen értjük. Mégsem használjuk. Vagy nem mindig. Vagy nem következetesen. Pedig a magyar nyelv megmaradása abban rejlik, hogy helyes használatával fényesítjük kincseit. Debrecenben hétfőn mutatták be Molnos Angéla Magyarító könyvecséjének hatodik kiadását, ami több mint 6 500 címszót és 40 ezer fordítási lehetőséget kínál. Göncziné Orbán Ildikó, a nyelvész-lélekgyógyász szellemi örökségének gondozója elmondta, álom vált valóra, hiszen Molnos Angéla minden erejével a magyar nyelv ápolásán dolgozott. A könyvecske kínálati szójegyzék, kiváló példája annak, hogy az idegen szavak beszivárgása a magyarba mennyire veszélyes, hiszen számos szóárnyalatot szorítanak ki.


Radácsiné Berecz Mónika, Göncziné Orbán Ildikó, Karácsonyi György és Karácsonyiné Kiss Anikó

Az Erdélyből származó szerző maga is több idegen nyelvet beszélt anyanyelvi szinten. Olasz és nyugat-németországi egyetemeken tanult, majd argentin kitérő után Londonban vált lélekgyógyásszá; innen költözött Debrecenbe a helyi egyetem meghívására 1996-ban.

Újabb nyelvújítás

A sajtótájékoztatón elhangzott, a magyar nyelv ésszerűsége okán gondolkodásra késztet, ezért is lenne fontos, hogy újra magyarul gondolkodjunk, és ráérezzünk az idegenségekre. Ám a zagyva nyelvű kereskedelmi feliratok, de javarészt a sajtó sem segít ehhez hozzá. Az újabb nyelvújítás, azaz inkább visszaújítás – tehát az idegen szavak kiszorítása – elsősorban az oktatás, a magyartanárok, a tömegtájékoztatás és a közélet nyelvhasználatának felelőssége

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.