Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az igazság bajnokai: az ember megbánja, hogy nevetni merészelt

| 2021. 09. 22. | 11:21:00
Bosszúállás dán módra – filmkritika. +Előzetes
Az igazság bajnokai: az ember megbánja, hogy nevetni merészelt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, a dán filmgyártás kiapadhatatlan, ha eredeti és műfajokat felülíró alkotásokat kell letenni az asztalra. Vagy még inkább Anders Thomas Jensen (Gengszterek fogadója, Ádám almái), aki megint elővarázsolt egy olyan alkotást, amely egyszerre kielégíti a közönségfilmeket kedvelőket, illetve a vájtfülű, mélyebb rétegeket kereső filmkedvelőket is.

Az igazság bajnokaiban (Retfærdighedens ryttere, 2020) egy szörnyű baleset hozza össze a főhősöket. Markus (Mads Mikkelsen), külföldön szolgálatot teljesítő katona, akinek a felesége egy vonatszerencsétlenség áldozata lesz. A férfi emiatt kénytelen hazatérni lányához, Mathildéhez (Andrea Heick Gadeberg), akivel azonban képtelen szót érteni, és a lány unszolása ellenére sem fogad el pszichológusi segítséget. A balesetnél jelen van egy valószínűségszámítással foglalkozó férfi, Otto (Nikolaj Lie Kaas) is, aki felkeresi Markust, és azt állítja, a baleset előre eltervezett merénylet volt. Egy kisebb csapatot szerveznek, és elkezdenek nyomozni az ügyben.

Aki látott már a Anders Thomas Jensen által rendezett vagy írt filmet, az tudja, az alkotó rendkívül jó érzékkel képes összevegyíteni a drámát és a humort. Az igazság bajnokaiban megint csúcsra járatja rendezői kézjegyét, hiszen hallatlan természetességgel szervesül az alapkoncepció szomorú és letaglózó szövetébe a fekete humor.

Mesteri, ahogyan alkalmazza a hangnemkeverést, és a leghihetetlenebb, akár akciójelenet vagy egy végtelenül drámai pillanat közben is képes mosolyt csalni a néző arcára. Persze az ember kínjában nevet a legtöbb esetben, hiszen itt olyan emberi sorsokkal,

olyan fajsúlyos és kényes témákkal pakolja tele filmjét a rendező-forgatókönyvíró, amelyek után az ember szinte megbánja, hogy nevetni merészelt.

Ezt pedig úgy képes elérni, hogy rendesen kidolgozott háttérrel rendelkező karaktereket mozgat, akiket rendesen megvert a sors, és akik – Markust leszámítva – nem is illenek egy bosszútörténetbe. Merthogy Az igazság bajnokai egy remek akciójelenetekkel teletűzdelt bosszúfilm, amelyben megkapjuk a megszokott kliséket, de emellett folyamatosan tárja fel a rendező a karakterek szerencsétlen sorsát. Ezek a figurák ugyanis mind-mind a társadalom perifériája szorult emberek, akik súlyos traumákat hordoznak, mivel az életükben valamikor megnyomorították őket, esetleg önsorsrontást követtek el, vagy éppen csak a társadalmi körülmények összejátszása miatt estek ki a megszokott szociális keretekből.

Ami izgalmas a filmben, hogy Anders Thomas Jensen ezt egyáltalán nem erőltetetten teszi, hanem megmutatja ezen figurák valóját, akik a bosszú miatt valahogyan képesek lesznek szembenézni múltjukkal, így bizarr módon a bosszú egyfajta terápiás célzattá válik.

Egyébiránt ez a rétegzettség állandó jelleggel áthatja a filmet, hiszen a nagyszerűen megírt dialógusokban végig jelen van a bosszú voltáról, a kommunikációteremtés fontosságáról, egymás megértéséről való nagyon humánus gondolkodás. Mindezek mellett Az igazság bajnokai több dramaturgiai ponton is csavar a bosszúfilmes narratíván és a műfaji elvárásokon, ezekkel a fordulatokkal pedig képes meglepetéseket hozni. Nagyon érdekes, hogy miképpen elmélkedik és kapcsolja össze a véletlent, valamint a bosszú természetét, itt is egészen váratlan fordulatokkal lepi meg a nézőket.

Mint említettem, a figurák nagyon eltaláltak, a színészek egytől egyig remekelnek a szerepeikben. Mads Mikkelsen neve ma már garancia a sikerre, de most visszafogottabb karaktert játszik, mellette viszont sziporkázik a banda másik három tagját alakító színész, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann és Nicolas Bro is.

Az igazság bajnokai minden nézői igényt kielégít, egyszerre humoros és drámai, valamint átgondolt alkotás. Merész témáját szépen viszi végig, olyannyira, hogy a nézőben is számos kérdés felvetődhet a bosszú, a véletlen vagy a sorsszerűség kapcsán.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!