Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lupin – úri betörő Omar Sy tolmácsolásában

| 2021. 03. 26. | 19:46:00
Íme, a Netflix második legnézettebb sorozata.
Lupin – úri betörő Omar Sy tolmácsolásában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Netflix nagy dobása volt 2021 januárjában a Lupin (ejtsd: lüpen) című krimisorozat Omar Sy-vel, akinek a főszerepre való felkérése eleve belépő volt a sikerre. A színészt az Életrevalók okán nem kell Magyarországon sem bemutatni, a francia filmek után viszont nemzetközi babérokra is tört olyan amerikai produkciókban, mint az X-Men: Az eljövendő múlt napjai, a Jurassic World vagy az Inferno. Láthattuk már drámai szerepben is (Samba, 2014), viszont meg kell hagyni, legjobban a lazaság, az élet könnyedsége áll neki, érző szívvel megspékelve.

Lupin Maurice Leblanc francia regényíró kitalált alakja sorozatszerűen megjelenő regényei és novellái főszereplője lett, melynek első darabja az Arsène Lupin, az úri betörő (1907) című kötet. Ez a mű visszatérő eleme a filmsorozatnak, ugyanis ezt találja édesapja hagyatékában a főszereplő, Assane Diop, amit a későbbiekben bibliájaként forgat, és abból inspirációt merítve válik egyfajta modern Arsène Lupinné.

Assane-ért izgulunk: ő az árván maradt fiú, aki felveszi a kesztyűt az apját elnyomók, a szegényeket kihasználó gazdagok ellen. A kiindulási alap tehát szokásos, a befolyással bíró gazdagok és a kiszolgáltatott szegények szembenállása, ráadásul az Afrikából Franciaországba érkezett bevándorló narratívája is megjelenik. Assane szenegáli származású édesapja a Pellegrini család sofőrjeként dolgozik, de egy nyakék eltűnése kapcsán rá terelődik a gyanú, s az ennek nyomán fodrozódó események végül a tragédiáját okozzák. Assane az apját ért méltatlan bánásmód és neve tisztára mosása miatt elindul, hogy fényt derítsen a 25 évvel ezelőtti eseményekre, és hogy megtalálja a felelősöket.

Nincs könnyű dolga, de képességei segítségére vannak: üzletember, informatikus, sminkmester, apa, jó barát, magánnyomozó, nagystílű tolvaj és még sorolhatnánk ... Assane Diop mindegyik tud lenni, ráadásul egyik szerepből a másikba kaméleon módjára változik át. Lehengerlő karakter, bár gyerekként még nem látszik, miből lesz a cserebogár. Sorsa sötétebb irányba is fordulhatott volna ismerve az intézetbe került, szülők nélkül nevelkedett gyerekek életútját. Ő viszont saját ereje és jótevője által intelligens, gyors észjárású felnőtté válik. Az öt rész folyamán lépésről lépésre áll össze a kép: a fiatalkori és a jelenben játszódó jelenetek váltják egymást, a szereplők kapcsolódási pontjait, továbbá a történet múltbeli előzményeit is így ismerjük meg.

A sorozat lezárása, a végkifejlet valószínűleg nem lesz meglepő, inkább az a kérdés, hogyan jutunk el odáig. Mert ezt a hogyant fordulatok, átváltozások, akciódús jelenetek és vicces párbeszédek által valósítják meg. A zseniális Omar Sy közreműködésével nem volt nehéz. Ha van alapja annak az elképzelésnek, hogy egy színész leginkább az alapkarakteréhez közeli szerepekben tud sikert elérni, akkor jó hír, hogy Omar Sy az életben is ilyen jókedvű és laza pasas lehet, aki széles mosollyal ad autogramot Párizs utcáin. Reméljük, nagyobb hangsúlyt kap a továbbiakban a jó úton járó nyomozó, hiszen az ő karaktere is üde színfolt.

Aki szereti Franciaországot, gyönyörű helyszíneken barangolhat: Párizsban, a Louvre-ban, a Luxemburg-kertben, de Étretat, a festői üdülőfalu a La Manche partján szintén forgatási helyszín volt.

– A francia filmek az életet mutatják – hangzott el egy másik sorozatban. Ha összevetjük a cukormázas amerikai történetekkel, valóban sokkal realisztikusabbak. A Lupin mégsem tipikus francia film; annál feszesebb tempójú, de a francia humor felfedezhető benne. Ez a sorozat szórakoztatni akar és tud is, miközben megidézi a francia irodalom egyik alakját, betekintést enged a mai modern francia társadalomba, továbbá anélkül relativizálja a jó és a rossz fogalmát, hogy moralizálásba kezdene.

Aki még nem látta az első évadot, igyekezzen, ugyanis a második évad előzetese már megjelent, hamarosan itt a folytatás! Omar Sy-rajongóknak pedig kötelező! A Lupint egyébként eddig csak a Vaják előzte meg a Netflix nézettségi listáján: az első 28 napban 70 millió megtekintést ért él a Vaják 76 milliójával szemben. A második évad elkészítése a nézettségi rekord mellett is kötelező volt, hiszen nagy hiányérzettel fejeződött be az első széria: a történet lezárása még várat magára.

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.