Hirdetés

Andy Vajnának a diploma nem számít. Neki több kell!

vg.hu

2017.05.10. 10:01

Andy Vajnának a diploma nem számít. Neki több kell!
Andy Vajna (Fotó: mti)

A tehetséget nézi, amiből Magyarországon nincs elegendő.

Hirdetés

Andy Vajna szerint egy film sikeréhez nincs köze a pénznek, mivel ugyanazt a filmet el lehet készíteni egymillió forintból és százmillióból. A legfontosabb a tehetség, de Magyarországon ebből sincs elegendő – nyilatkozta a Világgazdaságnak a filmügyekért felelős kormánybiztos.

Úgy fogalmazott:

„Magyarország egyébként több szempontból is furcsa hely. Itt az emberek ilyen-olyan diplomából élnek. Én már közel hatvan filmet készítettem, de még sohasem kérdeztem meg egy rendezőtől sem, hogy van-e diplomája. Azt, hogy tehetséges-e, azt megnéztem. Ebben a szakmában tehát a tehetség a fontos, a diploma mellékes”.

Arról, hogy a közelmúltban két Oscar-díjas alkotás is született, legutóbb pedig Enyedi Ildikó filmje tarolt Berlinben, úgy vélekedett:

A sikereknek több oka is van. A rám bízott rendszerben ugyanúgy figyelünk a forgatókönyvekre, a nézőkre, mint a fesztiválokra. Mindent megteszünk azért, hogy a film marketingje és háttere adott legyen ahhoz, hogy az alkotások sikeresek lehessenek a nézők körében vagy a fesztiválokon. Mindeközben egy átlátható finanszírozási rendszert is kialakítottunk, a pénzek felhasználását nagyon szigorúan ellenőrizzük. A közönség körében most kezd beérni az a munka, amelyet két évvel ezelőtt elindítottunk. Ezek sorát nyitja a Kincsem, amelyet az Antal Nimród rendezésében készülő Viszkis című film követ, azután jön Gárdos Éva Budapest Noirja és egy érdekes musical, a Papa Pia.

filmmoziAndy Vajna

Szóljon hozzá!

Hirdetés