Hirdetés

Valami nagyon jót ajánlunk: A fegyvertelen katona

2017.01.05. 15:23

Valami nagyon jót ajánlunk: A fegyvertelen katona
Desmond Doss kitüntetése 1946-ban. Mel Gibsont megihlette a története (Fotó: archív)

Már vetítik a mozikban.

Hirdetés

A Hacksaw Ridge Desmond Doss hihetetlennek tűnő története, aki Okinawán 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy neki nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

Mel Gibson tíz éve nem rendezett filmet. Kár érte,

hogy ennyi időt kihagyott, még akkor is, ha új mozijában is annyi a nyers erőszak, amennyi egy egész hollywoodi idényre is elég lenne. A második világháború egyik legvéresebb csatáját mondjuk nehéz lenne erőszakmenetesen filmre vinni, de az öreg Mel oda is húscafatokat tett, ahol magától is érződik a vér szaga.

Ezzel együtt parádés a film, mert a brutalitás naturális ábrázolása a legtöbb esetben nem hatásvadász, hanem "csak" gibsonosan pátoszos, és nem túl nagy kockázat megállapítani, hogy a Hacksaw Ridge tarolni fog a díjátadókon.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés