Hirdetés

A román betyár

Adrian Mutu, akit a baj sosem kerül el

civishír

2009.10.18. 10:09

A román betyár
Balhés srác, de remek focista

Debrecen – Igazi fenegyerekkel futhatnak össze a pályán a Loki játékosai a keddi Bajnokok Ligája-meccsen: Adrian Mutu úgy halmozza a problémákat, mintha szenvedélyből gyűjtené őket.

Hirdetés

Igazi fenegyerekkel futhatnak össze a pályán a Loki játékosai a keddi Bajnokok Ligája-meccsen: Adrian Mutu úgy halmozza a problémákat, mintha szenvedélyből gyűjtené őket. 

A 30 éves román támadó labdarúgó-pályafutását és képességeit nem lehet eléggé méltatni: elképesztően jó játékosról van szó, aki megjárta a Dinamo Bukarest, az Inter, a Verona, a Parma, a Chelsea és a Juventus gárdáját is, 2006 óta pedig a DVSC pechére a Fiorentinában ontja a gólokat, úgy, hogy közben több mint 70-szer (a fellelhető adatok változékonyságot mutatnak) szerepelt a román válogatottban. 

Na de annyit a szakmáról, mert a mi Adriánunk remek produkciói ellenére nem elsősorban erről híres: hanem a permanens rosszalkodásról, a botrányok sorozatáról. 

Egy igazi betyárról van szó, aki úgy vonzza a bajt, mint méhet a méz. Már 6 évesen lopási ügybe keveredett, a saját nagyapjának a pénztárcáját rámolta ki, ráadásul le is bukott. Javára legyen mondja,labdára kellett neki a pénz, miután a család nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy a kis Mutunak igazi (bőr)focija lehessen. A nagyfater végül nem árulta be, hanem vett egy zöld-fehér labdát a rosszcsontnak, aki azt a legenda szerint még az ágyába is magával vitte.

Ez meg is látszott a karrierjén, remekelt első profi klubjában, az Arges Pitestiben, majd a Dinamo Bukarestben is, így fél Európa sorban állt a kegyeiéért.
Mutu az Internazionale együttesénél kötött ki, ám miután akkor még (2000-ben) EU-n kívüli játékosnak számított, nem sok sót evett meg Milánóban, csak 10 meccsen szerepelt, majd lepasszolták a Veronának. Bár ott inkább vitézkedett, a gárda kiesése után érezte, lépni kell: a Parma következett, ahol egyetlen szezon alatt 19 gólt lőtt, és abszolút közönségkedvencé vált. A bulik ugyanakkor nem maradtak ki az életéből, voltak kisebb-nagyobb zűrök, ám a világszóló botrány még váratott magára: az a Chelsea csapatánál robbant ki, miután Adrian 2003-ban 22,4 millió euróért Londonba tette át székhelyét.

Az Abramovics-gárdában remekül kezdte az idényt (3 bajnoki, 4 gól), ám magánélete sokkal több figyelmet keltett a pályán nyújtott teljesítményénél. Feleségével, az ismert román műsorvezető Alexandra Dinuval úgy éltek, mint Beckhamék, feltűntek minden partin, a bulvárlapok imádták minden megmozdulásukat. És hát elég mozgalmas kis élet volt ez: Mutu majd minden este „kicsapongott”, sokszor megcsalta Alexandrát, aki erre akkurátusan „visszacsalta”, csak hogy egyenlítsen.
El is váltak végül, közös kisfiúk az asszonyhoz került, ami végképp kiakasztotta a támadót, úgy gondolta, tesz a világra, jöjjenek az éjszakák legmélyebb bugyrai. Jöttek is: azt még eltűrték a Chelsea-nél, hogy egy román pornósztár folyamatosan beszámolt szexuális töltetű kapcsolatukról, még afelett is szemet hunytak, hogy Adrian Bukarestben autós üldözésbe keveredett a helyi rendőrséggel, ám a következő botrány már kivágta a biztosítékot az angol sztárklubnál.

2004 októberben egy doppingvizsgálat kokaint mutatott ki Mutu szervezetében, s ezt már nem lehetett megmagyarázni. A csatár elismerte tettét, a Chelsea felbontotta a szerződését, a FIFA pedig hét hónapra eltiltotta, és mindenki úgy gondolta, ezzel a román betyár pályafutásának érdemi része be is fejeződött. De nem ám! 

A Juventus dobott neki mentőövet, Adrian pedig nem volt hálátlan: bár csonka idény jutott neki, gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, és hét találattal segítette a zebrákat a bajnokságban. A világ rendje azonban csak nem akart helyreállni: a Juventust a bundabotrány miatt a másodosztályba száműzték, Mutu pedig továbbállt. Azóta a Fiorentinában remekel (első firenzei idényében a La Gazetta dello Sport a Serie A legjobb játékosának válaszotta –no comment), ám a baj őt sosem kerüli el: legutóbb egy hete került az újságok címlapjára, miután a vb-selejtezőkön borzasztóan szereplő román válogatott sorsát három könnyűvérű lánnyal, hajnalig szórakozva „gyászolta”.

A fenegyerek most Budapestre, a Loki ellen készül, közben pedig pereskedik a Chelsea-vel, amely azt követeli, fizesse vissza az érte kiadott, vagyis az ablakon kidobott pénzt. Ennyi lóvéja azonban még Mutunak sincs: tudják, kell bulira meg lányokra. Remélhetőleg kokainra már nem… 

T. Cs. Zs.

Névjegy
Neve:
Adrian Mutu.
Született: 1979. január 8., Calinesti.
Magasság: 180 cm.
Posztja: csatár.
Mezszáma: 10-es.
Klubjai: Arges Pitesti (1996-99), Dinamo Bukarest (1999-2000), Inter (2000), Verona (2000-2002), Parma (2002-2003), Chelsea (2003-2004), Juventus (2005-2006), Fiorentina (2006-).

Szóljon hozzá!

Hirdetés