Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CFR mindent vitt, mint a DVSC!

| 2010. 05. 30. | 13:20:13
Debrecen, Kolozsvár – A DVSC-ben és a kolozsvári CFR-ben sok a hasonlóság, de van egy óriási különbség: az erdélyi gárdának van stadionja! Pászkány Árpád tulajdonos saját zsebből épített stadiont, és a csapat otthon játszik a BL-ben.
A CFR mindent vitt, mint a DVSC!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy a DVSC a magyar futballt, úgy a Kolozsvár a román labdarúgást uralja. 2010-ben is totális futballsikert ünnepelnek az erdélyi fővárosban: a CFR labdarúgócsapata a román bajnokság után a Román Kupát is megnyerte. Miután a román bajnokság sokkal magasabban jegyzett, mint a magyar, a bajnok – jelesül a Kolozsvár – egyből a főtáblára kerül a Bajnokok Ligájában. A román bajnokság abban a tekintetben azonban hasonlít a magyarhoz, hogy ott sem fért fel fővárosi csapat a dobogóra. A Kolozsvár mögött a tavalyi bajnok Urziceni végzett a második helyen, a Vaslui pedig elorozta a harmadik helyet a Steaua elől.

– A futball számomra még mindig szenvedély, és nem üzlet. Ez természetesen szenvedéssel is jár, és itt a „gazdasági szenvedésre” gondolok. Hál’ istennek a legnagyobb hoppon már túl vagyunk: a legnagyobb befektetést a stadion felújítása és egyéb infrastrukturális fejlesztések jelentették. Olyan másfél év leforgása alatt körülbelül 37-38 millió euró ment el a fellegvári stadionra, valamint az edzőpályákra. Erre nem vagyok túlságosan büszke, őszintén szólva, nem tartom normálisnak azt, hogy egy futballklub saját maga kell hogy építsen stadiont és edzőpályát, azért, hogy egy várost, egy régiót és egy országot képviseljen nemzetközi szinten. De hát nálunk, akárcsak a demokrácia, minden „eredeti”. Állítólag én vagyok az egyedüli stadiontulajdonos az Európai Unióban, és ezt nem büszkén állítom. Mert hogyha végeznénk egy számítást, és a stadionra költött pénzt a játékosállomány erősítésébe fektettük volna, akkor a CFR egy magasabb szinten állna. A klubnak az éves büdzséje – a játékosigazolásokra szánt összeg nélkül – 14 millió euró. Minden az utolsó centig ki van számítva – mondta Pászkány Árpád az Erdélyi Krónikának.

Bár a CFR az utóbbi három évben hat címet is nyert, a városban nem becsülik meg eléggé a klubot, legalábbis ezt nyilatkozta Pászkány Árpád a Krónikának adott interjújában.

 

– Én kapok a helyi önkormányzattól 250 ezer eurót, de a stadionért fizetek 570 ezer eurós ingatlanadót évente. Azonkívül pedig fizetek a helyi tanácsnak reklámdíjat – ez 5 százaléka a jegyekből, reklámból befolyt összegnek –, és ez körülbelül 530 ezer euró, tehát 1,1 millió eurót fizetek direkt módon, és visszakapok 250 ezret. A város számára a CFR egy fejős tehén – így Pászkány.

A klubfőnököt vigasztalhatja, hogy a közönség abszolút kiáll a CFR mellett, a támogatottságot pedig a hátorn túlról is érzékelik.

– Erdély minden sarkában nekünk drukkolnak. Az Aradi UTA 40 évvel ezelőtt lezárult sikerei óta Erdélynek nem volt egy olyan csapata, amely reális eséllyel felvegye a harcot a bukarestiekkel, és nemcsak velük. A CFR-nek ez sikerült hosszú idő után, és ez nagyon sok szurkolót hozott, nem csak Erdélyből, hanem az egész országból. Rengeteg üzenet jön olyan helyekről, amelyeket az ember nehezen talál meg a térképen. Amikor egy mérkőzés után bejön 13-14 ezer üzenet, az azért valami. A szurkolóink kb. 65 százaléka erdélyi, 10 határon túli, mintegy 25 százalék pedig az ország többi részében él. Ez egy örömteljes helyzet. Akárhová megyünk az országban, a CFR-rel szemben nem tapasztalunk ellenérzést, sőt mindenhol szimpátiával fogadják a csapatot. A legtöbb helyen az eredménytől függetlenül megtapsolnak minket. Az is sokat elárul, hogy a felmérések szerint az elmúlt három évben a CFR-nek volt a legnagyobb televíziós nézettsége, és ez 2008 óta egyre csak növekszik.

A 23 500 főt befogadni képes CFR-stadion megfelel az UEFA követeleményeinek

A kozsváriak nem csak focizni és szurkolni, hanem ünnepelni is nagyon tudnak. Az újabb bajnoki címet egy világhírű rockbandával, az angol Iron Maidennel teszik örökre emlékezetessé.

– Megígértem tavaly, hogy elhozom őket. Megbíztam egy kolozsvári szervezőcéget, s közben megnyertük a bajnokságot, úgyhogy minden szépen összejött. Az igaz, hogy az Iron Maiden-koncert így is, úgy is meglett volna idén, hiszen az Iron Maidennel kelet-európai szinten legalább egy évvel a koncert előtt el kell kezdeni a tárgyalásokat. Az igent részükről már két hónapja tudjuk, csak hallgattunk vele. Körülbelül 65–70 ezren férhetnek el a Polus Center parkolójában. Azt akartuk elérni, hogy a jegyek a lehető legolcsóbbak legyenek. Az Iron Maidennél van egy határ, amely alá nem lehet menni, nagy meccs volt velük e tekintetben is. Megértették, hogy 20 eurós vagy 100 lejes jegyárral nem értéktelenítjük el a koncertjüket, hanem ennek a rendezvénynek van egy pénzügyi támogatottsága, ezért lehetnek olcsóbbak a belépők.

www.kronika.ro

A Liga 1 végeredménye:

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A hajdú-bihari Bud Spencer és Terrence Hill új dallal jelentkezett
A hajdú-bihari Bud Spencer és Terrence Hill új dallal jelentkezett
Bűnvadászok – a nevet is az egyik legendás filmből kölcsönözték.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.