Hirdetés

Hirdetés

Szabó Ervin és az életmentő orvosa

2014.12.26. 12:41

Szabó Ervin és az életmentő orvosa

A korábbi kiváló debreceni bokszoló már mosolyogni is tud! + Fotó!

Hirdetés

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Szabó Ervin, a DVSC korábbi ökölvívó bajnoka súlyos autóbalesetet szenvedett Ghánában, és hetekig kritikus állapotban, kómában feküdt előbb a ghánai, majd a debreceni kórházban. Állapota azt követően kezdett javulni, hogy debreceni orvosok vették kezelésbe. A stáb tagjai közül a dvscboxing.hu. Tanyi Miklós sebészt emeli ki. A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének adjunktusa, aki egészen pontosan sebész-gasztroenterológus, vagyis konkrétan emésztőrendszeri betegségekre, problémákra szakosodott sebész-belgyógyász vezette azt az orvoscsoportot, amely két esetben is életmentő műtétet hajtott végre Ervinen.

A fiatalember és barátja autóval árokba zuhantak az afrikai országban, és Ervin - aki a DVSC bokszklub első emberének, Szabó Sándornak a fia -, olyan belső sérüléseket szenvedett, amelyeket vagy későn, vagy észre sem vettek a ghánai orvosok. A kezeletlen sebek elfertőződtek, és amikor nagy nehézségek árán a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja) filmbe illő módon hazaszállíttatta Ervint, már olyan állapotba került, hogy kétséges volt a sorsa.

A háromszoros bélperforáció, a tucatnyi tályog, a kiszakadt hasfal és a ghánai műtétek (mert azért ott is túlesett műtéten) ugyancsak kiszakadt sebei, emellett az eltört csigolyája nem kecsegtettek sok jóval. Utóbbival eleinte nem is lehetett érdemben foglalkozni, hiszen amíg Ervint mesterséges kómában tartottá, gyakorlatilag másodlagos fontosságú volt a sérült gerinc - ugyanakkor folyamatos vérátömlesztéssel tisztították fertőződött vérét, illetve egymás után kezelték sebesüléseit, műszerekkel helyettesítették ideiglenesen szerveinek működését, illetve megműtötték több alkalommal.

Az említett két belgyógyászati operáció - amelyeket a gerincműtét követhetett - kulcsfontosságú volt a gyógyulás folyamatában. Szabó Sándor úgy jellemezte Tanyi doktor ténykedését, hogy "itthon vele kezdődött a túlélés" - olvasható a dvscboxing.hu-n.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.