Hirdetés

Hirdetés

Rumble In The Jungle: negyvenéves az évszázad ütközete

2014.10.31. 10:03

Rumble In The Jungle: negyvenéves az évszázad ütközete

Ezt kötelező megnézni mindenkinek! + Videó!

Hirdetés

Hirdetés

A Rumble In The Jungle-t (dübörgés a dzsungelben) 1974. október 30-án játszottak az egykori Zaire (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosában, Kinshasában. Az akkori nehézsúlyú világbajnok, az 1968-as olimpia győztese, George Foreman, és kihívója, a korábbi világbajnok, az 1960-as olimpiai játékokon aranyérmes Muhammad Ali szállt a szorítóba.

Don King, az akkor még kezdő menedzser 5-5 millió dollárt ajánlott fel a bokszolónak, akkoriban ennyi pénzt képtelenség volt szponzoroktól összegyűjteni. Kapóra jött Zaire diktátora, Mobutu Sese Seko ajánlata, aki fedezte a költségeket, de azzal a feltétellel, hogy a meccset Kinshasában rendezik meg. Mobutu javítani akarta a Zaire-ről a világban kialakított képet. Az őrült összegért sokan támadták, de Ali így védte meg: „Egyes országok háborút kezdenek, hogy nevüket megismerje a világ, és a háborúk 10 milliónál sokkal többe kerülnek”.

A világ egy táncoló Alit várt a meccsen, ám ő más taktikát választott. Ezzel leginkább az előzőleg esélyesebbnek, erősebb fizikumúnak tartott Foremant lepte meg. Ali a köteleknél védekezett, onnan kontrázott, és nyolc menet alatt úgy kifárasztotta Foremant, hogy akkor már számára gyerekjáték volt a befejezés.

Sem előtte, sem utána nem rendeztek olyan bokszmeccset, amelynek nagyobb kulturális hatása lett volna, mint a kinshasai ringcsatának! 1996-ban az Ali-Foreman mérkőzés előkészületeiről dokumentumfilm készült When We Were Kings (Amikor még királyok voltunk) címen. A film Oscar-díjat kapott, a díjat pedig a két bokszoló vette át. Ali előrehaladott parkinson-kórja miatt nem egyedül tudott felmenni a színpadra. Foreman segítette őt fel a lépcsőkön. Megható jelenet volt.

<iframe width="560" height="400" src="//www.youtube.com/embed/55AasOJZzDE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.