Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Esélyleső: mire lehetnek jók a debreceniek?

| 2013. 01. 31. | 18:13:27
A jövő hét a Bocskai-emlékverseny jegyében telik a cívisvárosban. Vajon terem-e babér hazai pályán?
Esélyleső: mire lehetnek jók a debreceniek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Ökölvívó-szövetség honlapján súlycsoportonként latolgatják az esélyeket a közelgő Bocskai-emlékverseny kapcsán. Minket leginkább azon kategóriák érdekelnek, ahol a hajdúságiak menői indulnak. Egy biztos: egyik legénynek sem lesz könnyű dolga, hiszen betonbiztos mezőny sereglik össze, itt lesz - többek között - az orosz, a kazah és a brit válogatott, mindhárom a világ elitjébe tartozik. Az 57. Bocskai-emlékversenyt február 6. és 10. között rendezik meg az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

49 kg (8 fő):

A súlycsoport legnagyobb esélyese egyértelműen az ankarai Európa-bajnokság ezüstérmese, az orosz Bjelik Galanov, aki már nemzeti bajnoki címet is szerzett, és 23 éves kora ellenére már rutinos szereplője a nemzetközi versenyeknek, a Bocskain is járt már többször.

Legnagyobb ellenfele a kínaiak ifjúsági Ázsia-bajnoki ezüstérmese Csiang Csin-jong lesz, aki a kétszeres olimpiai bajnok Cou Si-minget próbálja meg pótolni a csapatban. Képességeiről mindent elmond, hogy már bokszolt sztár honfitársa ellen, és csak szoros mérkőzésen maradt alul a Bocskain 21. születésnapját ünneplő versenyző.

Az egyiptomi Ramy Helmy Elawady a londoni olimpián is nyert meccset, így minden bizonnyal kemény dió lesz a hajdúsámsoni Ungvári Istvánt, Sárga Attilát, és Lakatos Istvánt felvonultató magyar kontingensnek.

52 kg (12 nevező):

A Bocskai emlékversenyen a címvédők közül négynek adatik meg a lehetőség az ismétlésre, közülük a kínaiak Ázsia Játékokon ezüstérmes versenyzőjének, a 2012-es verseny legjobbjának megválasztott Csang Jongnak reális esélye van a dobogó legmagasabb fokára állnia Debrecenben.

Legnagyobb ellenfelei az orosz bajnokság bronzérmese, az örmény származású Karen Arutyunjan, a tehetséges londoni olimpikon olasz Manuel Cappai, az ankarai Eb-bronzérmes egy súllyal feljebb lépő angol Charlie Edwards, valamint a kazah bajnokság újdonsült ezüstérmese, Azat Mahmetov lehetnek.

A magyarok közül az abszolút hazai ringben versenyző Kalucza Norbert (DVSC) már megnyerte a tornát korábban, míg az ifjúsági korú Szőrös Márk üde színfoltja lehet a versenynek, amelyen első alkalommal bizonyíthat a felnőttek között.

60 kg (16 fő):

A könnyűsúlyúak mezőnyében a verseny címvédője, az Eb-ezüstérmes orosz Dmitrij Poljanszkij számít egyértelműen az elsőszámú esélyesnek. Képességei alapján idén akár világbajnoki érmes is lehet a 23 esztendős orosz versenyző, de Debrecenben a dolgát remélhetőleg Eb-bronzérmesünk, a hajdúsámsoni Varga Miklós alaposan meg fogja nehezíteni.

A walesi Joseph Cordina is rutinos bokszolónak számít, nyert már Tammer tornát, és közel volt ahhoz is, hogy a brit olimpiai csapatba bekerüljön. Ez végül nem sikerült neki, de remek képességeit Debrecenben csillogtathatja. A kínai Vang Csi-min WSB egyéni bajnoknak mondhatja magát, míg az Afrika Játékok győztese Ahmed Mejri is okozhat meglepetést ebben a súlycsoportban.

81 kg (16 fő):

Nagyon kiegyensúlyozott kategória a félnehézsúlyúak mezőnye, amelyben az orosz bajnokság bronzérmese, Vlagyimir Siskin nem feltétlenül a legnagyobb esélyes. Kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik a 21 éves versenyző, hiába jött egy fejlett bokszkultúrából, végső győzelme nem borítékolható.

A 19 éves moldáv Petru Ciobanu az egyik legtöbbet fejlődő európai bokszoló ebben a súlyban, a decemberi kalinyingrádi U-22 korosztálynak kiírt kontinensviadalon ezüstéremmel gazdagodott a kollekciója. A finnek legjobbja, Ville Hukkanen tavaly bronzérmes volt a Bocskain, idén esélye van még ennél is fényesebb szereplésre, míg az angol Lawrence Osueke és a kevésbé rutinos fehérorosz Szergej Novikov is remek adottságokkal van megáldva.

Ebben a kiegyenlített mezőnyben junior Európa-bajnokunk Hámori Ádám sem indul esélyek nélkül, megteheti az első jelentős lépést a felnőttek mezőnyében. A hazai ringben szereplő Nagy Péter (DVSC), és Hosszú Ferenc is bízhat érmes helyezésben.

91 kg (15 fő):

Darmos József tavaly a szó legszorosabb értelmében kiküzdötte az aranyérmet az üzbég Rusztam Tuljaganov elleni fináléban. Idén még nehezebb dolga lesz kétszeres Eb-bronzérmesünknek figyelembe véve a nehézsúly mezőnyének minőségét.

A Vb-bronzérmes kínai Vang Hszüan-hszüan már tavaly is megmutatta magát a Bocskain, de a 2009-es ifjúsági Európa-bajnok orosz Alekszej Jegorov, a kazah Madi Habijev, és az olaszok roppant tehetséges tinije, Fabio Turchi is a mezőnyben lesz. A fehérorosz Alekszandr Kalejev, a junior Vb-ezüstérmes moldáv Viktor Jalimov és a lengyel Wlodzimierz Letr sem lesz könnyű ellenfél.

A súlycsoport másik kiemelkedő magyar versenyzője, Deél Szabolcs (DVSC) decemberben komoly tettet hajtott végre azzal, hogy legyőzte Darmos Józsefet az országos bajnokság döntőjében. Most ismét hazai környezetben bizonyíthatja, hogy fejlődése töretlen.

+91 kg (10 fő):

A szupernehézsúlyú mezőnyben kiemelkedik az oroszok Európa-bajnoka, és londoni olimpikonja, Magomed Omarov, aki az elmúlt két esztendőben összesen három vereséget szenvedett, és a súlycsoport legnagyobbjait is legyőzte már. Hatalmas meglepetésnek számítana, ha az aranyérem nem az ő nyakába kerülne az idei Bocskain.

A kazah bajnokság ezüstérmese, Olzsasz Bukajev első nemzetközi tornáján vehet részt, igazi sötét lónak számít. Az angol csapatban ugyan csak harmadik számú szupernehézsúlyúnak számít Fraser Clarke, de képességei elég jók ahhoz, hogy meglepetésre is képes legyen. Az éremesélyes szlovén Xhoxhaj Labinot ellen a debreceni Bernáth István tavaly az ankarai kvalifikációs tornán diadalmaskodott, így a medália az ő számára elvárás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.