Hirdetés

Gyászol a debreceni sportélet

civishir.hu

2009.08.05. 15:15

Gyászol a debreceni sportélet

Debrecen – A DVSC korábbi válogatott birkózója, világbajnoki bronzérmes, sokszoros magyar bajnok kiválósága, Ölveti László 67 éves korában elhunyt.  

Hirdetés

Hirdetés

Ölveti László 1941-ben született Ungváron, de általános iskoláit már Debrecenben fejezte be, a Fűvészkerti Általános Iskola kitűnő diákjaként ballagott 1956-ban. A cívisvárosban ismerkedett meg a birkózással, középiskolai tanulmányai alatt Szegeden versenyzett, ahol erdészetet tanult. Ennek a mesterségnek nagy hagyománya volt az Ölveti családban, édesapja, Ölveti Sándor Gúton, Nagycserén és Bánkon volt főerdész.

Ölveti László 1960-ban visszatért Debrecenbe, és az olimpiai bajnok Hódos Imre nevével fémjelzett DVSC birkózócsapatának lett tagja. Edzője, Németi Gyula mesterien egyengette pályáját, neki köszönhetően a katonai szolgálat alatt is aktívan versenyezhetett. Hódos Imre, aki a kezdetekben még csapattárs, később edző és jó barát lett, mindvégig
mellette állt, megosztva vele minden tudását.

Ölveti László 1960 ifjúsági magyar bajnoki címet szerzett, majd 1965, 1966 és 1969-ben a felnőttek között is verhetetlennek bizonyult. Pályafutása csúcsaként említhetjük az 1965-ös manchesteri szabadfogású világbajnokságot, melyen a debreceni birkózó a dobogó harmadik fokára állhatott fel, 1966-ban, Mexikóban pedig előolimpiát nyert. Eredményei elismerése jeléül 1969-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címmel tüntették ki!

Aktív pályafutása után edzőként tanította a DVSC ifjúsági versenyzőit a birkózás fortélyaira, számos magyar bajnoki címmel öregbítve a debreceni sport hírnevét.

Végső búcsúztatásáról később intézkednek.A DVSC birkózócsapatának tablója 1961-ben

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.