Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új edző állt munkába Debrecenben

| 2011. 09. 14. | 17:23:47
Debrecen – Új szakember vezeti vezetőedzőként a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszó-szakosztályát: Garádi Géza irányítja a londoni olimpiára fókuszáló Risztov Éva felkészülését is.
Új edző állt munkába Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 56 éves Garádi Gézát a szakma (el)ismeri, ám azért, hogy a debreceni sportszeretők is közelebb kerülhessenek hozzá, arra kértük a trénert, beszéljen egy kicsit az életéről. És bizony volt mit mesélnie…
Budapesten születtem, már gyerekkoromtól öttusáztam. Bizonyos fokú fordulópontnak bizonyult az úszás kapcsán, hogy az úszópápa, Széchy Tamás annak idején kiválasztott a velem egyidős Hargitay András csoportjába, de állatszeretetem okán - a lovaglás miatt - maradtam az öttusánál. Az állatszeretet a középiskola után az Agráron teljesedett ki, de a sportról sem feledkeztem meg, olyannyira nem, hogy Gödöllőn öttusa-szakosztályt alakítottunk. Közben barátom – a szuperklasszis Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor – csábított az úszósportba: akkor én már öttusaedzőként a Honvédban tevékenykedtem, én fedeztem fel és edzettem a későbbi olimpiai ezüstérmes és világbajnok, mostani miniszterelnöki tanácsadó Balogh Gábort – mondta a kiváló szakember, akivel ekkor tényleg „a vizekre eveztünk.”

Az úszószakmai pályafutásomat 1983-ban kezdtem a BVSC-ben, ahol először a vezetőedző mellett dolgoztam, majd önálló csoportban például Debnár Tamás olimpiai ötödik helyezett mestere is voltam. Ezután az OSC-nél lettem vezetőedző, ahol szakmailag nem tudtam kiteljesedni, így Széles Sándor kérésére a Széchy-műhelybe kerültem, ahol az ificsoportot vezettem, és számos országos bajnokot és csúcstartót nevelhettem. Ezek után új feladatokat kaptam, Hatvanban és Aszódon alakítottunk szakosztályokat, egyesületeket az úszás meghonosítására. Debrecenbe érkezésemig ezekben dolgoztam, így elmondhatom magamról, hogy nemcsak edzői, hanem sportszervezői tapasztalatot is szereztem, összesen öt szakosztály létrehozásában. Az élet úgy hozta, hogy Debrecenbe is Széles Sándor ajánlására hívtak, amire - ismerve az országosan is egyedülálló debreceni lehetőségeket – szinte azonnal igent mondtam – szögezte le Garádi Géza, akit természetesen a cívisvárosról is kérdeztünk.

Debrecen számomra nemcsak kihívás, hanem jóval több annál. Azt szeretném, hogy igazi szerelem, érzelmi kötődés is legyen a kapcsolatunk. Debrecen a legjobb úton halad, ebből a szempontból is… Nagyon megszerettem a vezetőket, a céltudatos munkájukat, és a gyerekek is belopták a szívembe magukat a lelkesedésükkel. Tényleg csak jót tudok mondani. A terveim erre az évre vonatkozólag a szakosztály szervezetének teljes rendbetétele, szakmai szempontból pedig a Széles Sándor neve által fémjelzett, és általam is gyakorolt szakmai módszer, tudás átadása – érzékeltette a „kapcsolat” komolyságát a vezetőedző, aki azt is elárulta, hogy igazából majd októberi, novemberi, illetve decemberi versenyeken fognak bemutatkozni a gyerekek tehetség szempontjából.

Garádi Géza természetesen nemcsak a fiatal tehetségek munkáját felügyeli majd, ő lesz az olimpiai „A” szinttel rendelkező debreceni kiválóság, Risztov Éva mestere is. – Úgy gondolom, Éva jövője szempontjából a legjobb megoldást itt, Debrecenben kínálom, kínáljuk neki. Ő egy csodálatos ember, tele energiával és ambícióval. Ezt ki kell szolgálni, ezt ki kell használni. A jövőre vonatkozólag nagy terveket szövöget, ami számomra a legnagyobb szakmai kihívás, amivel találkoztam, mert két teljesen eltérő felkészülést célzott meg. Egyrészt fel kell őt készíteni hosszútávúszóként , másrészt medencés úszóként is, ami bizony nagyon komoly szakmai feladat. De persze megvalósítható: már meg kezdtük a munkát a novemberi rövidpályás ob, illetve a december közepi rövidpályás EB kapcsán, amelyet a lengyelországi Szczecinben rendeznek. A rövidpályás bajnokságok után aztán 2012-ben a hosszútávra is koncentrálni kell, Portugáliában kell megszerezni az olimpiai kvótát – engedett bepillantást a nagyszabású tervekbe a DSC-SI új szakosztályvezetője, aki készséggel ejtett néhány szót a magánéletéről is.

Négy fiam van, mind vallják az életről való elképzeléseimet. A legnagyobb a vitorlázás, az öccse a lovaglás iránt érdeklődik, a két legfiatalabb pedig vízilabdázó. Szabadidőmben lehetőség szerint állatvédelemmel foglalkozom. Egyébként Budakeszin, illetve most már természetesen Debrecenben élek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!