Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Melbourne-re figyel a világ

| 2012. 01. 14. | 15:53:05
Hétfőn indul az idei tenisz első Grand Slam-verseny. A férfiaknál nincs magyar induló, a hölgyek mezőnyében is csak egy, Arn Gréta alanyi jogon került a 128-as elitmezőnybe.
Melbourne-re figyel a világ
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A férfiaknál több mint száz esztendeje, 1905-ben rendezték meg az első teniszviadalt az ötödik kontinensen. Igaz, akkor még Australasian Championshipsnek hívták. Melbourne 55, Sydney 17, Adelaide 14, Brisbane nyolc, Perth három alkalommal lehetett házigazda, míg 1906-ban és 1912-ben Új-Zélandon rendezték a tornát. A szervezők 1972-ben határoztak úgy, hogy a legnagyobb teniszstadiont biztosító városban, Melbourne-ben lesz végleges otthona az ausztrál nemzetközi bajnokságnak. A Kooyong Tennis Club füves pályáin 1987-ig versengtek a legjobbak, majd a következő évtől a nagy érdeklődésre való tekintettel a Flinders Parkban (1996-tól Melbourne Park) bonyolították le a mérkőzéseket.

Esélyleső a nőknél

Az idei versenyen egyetlen magyar játékos indul: a hölgyek mezőnyében Arn Gréta alanyi jogon került a 128-as elitmezőnybe. További három magyar versenyző, Babos Tímea, Jani Réka-Luca és Czink Melinda is szerencsét próbált a nagyszabású viadalon, ám a selejtező második körében mindannyian kikaptak. Ami a női elitmezőnyt illeti, Petra Kvitova számít a legnagyobb esélyesnek. Ugyan a sydneyi torna elődöntőjében kikapott a kínai Litől, ám a cseh játékos tavaly nagyszerű idényt zárt: győzött Wimbledonban és az isztambuli WTA-világbajnokságon, valamint a cseh válogatottal a Fed Kupában is diadalmaskodott. A múlt évi győztes Kim Clijsters sokat volt sérült, de a belga teniszcsillag bármikor képes kiemelkedő szereplésre. Csakúgy, mint az amerikai Serena Williams, aki Clijstershez hasonlóan - tenisztudásban - magasan kiemelkedik a hölgymezőnyből. A US OPenen győztes Samantha Stosur - aki lassan a spanyol Rafael Nadalra hasonlít, legalábbis ami az izomkötegeit illeti - a hazai közönség biztatása mellett szintén eljuthat a csúcsra. Ott lehet a végső elszámolásnál a fehérorosz Viktorija Azarenka és az orosz Marija Sarapova is, utóbbi négy esztendeje volt verhetetlen a Melbourne Parkban.

Federer megint GS-győzelem nélkül marad?

Tavaly először fordult elő minden idők egyik legjobb játékosával, a svájci Roger Federerrel, hogy nem nyert GS-tornát. Az óévet azonban remekül zárta, megmutatta, hogy még mindig számolni kell az "öreggel", aki a 31. életévét tapossa. Nadal tavaly egyedül a Roland Garrost tudta megnyerni, és az utóbbi időben több alkalommal is megbotlott. Ennek ellenére semmiképpen sem szabad leírni, a spanyolt kemény fából faragták, mindent tud ebből a játékból, ha belelendül, csodákra képes. A három nagy mellett a brit Andy Murray, a spanyol David Ferrer és az argentin Juan Martin del Potro is van esélye a döntőre.

A női és a férfi indulók ismét azonos pénzdíjért játszanak. A győztesek 2 millió 300 ezer ausztrál dollárt vihetnek haza, de az első forduló vesztesei is húszezerrel vigasztalódhatnak.

Pénzdíjak: férfi és női egyes:
győztes: 2 300 000 ausztrál dollár
döntős: 1 150 000
elődöntősök: 437 000
negyeddöntősök: 218 000
nyolcaddöntősök: 109 250
3. forduló: 54 625
2. forduló: 33 000
1. forduló: 20 000
(Egy ausztrál dollár 252 forint.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.