Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leitner Dorka előtt le a kalappal!

| 2012. 03. 26. | 20:02:55
Leitner Dorka formába lendült, és aranyérme mellé egy bronzérmet is szerzett Gödöllőn a hétvégi Gerevich-Kovács-Kárpáti körversenyen. Urbán Ádám szintén jól vívott és az újoncok és a serdülők közt is a hetedik helyet sikerült megszereznie.
Leitner Dorka előtt le a kalappal!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét népes csapattal képviseltette magát a Debreceni Kardvívó SE a hétvégi korosztályos versenyen. „Máté Ádám, Karácsony Andor és Bácsi Nelli ugyan még nem rendelkezik annyi rutinnal, mint a többi versenyző, de az előző megmérettetéshez képest már sokkal magabiztosabban mozogtak. A jövőben mindenféleképpen számíthatunk tőlük kiemelkedő eredményekre.” – értékelték a fiatal vívók eredményeit edzőik. Az újonc fiúk között Urbán Ádám imponálóan vívott, ám a legjobb négy közé már nem sikerült bekerülnie. A verseny vigaszágáról visszatérő Darkó Botond tréfálta meg Ádámot. „Nagyon örültünk, hogy az egyenes ágon már sikerült egyszer legyőzni Darkót, azonban a döntőben Ádám már nem tudta ráerőltetni az akcióit ellenfelére. Ennek volt köszönhető a vereség” – mondta el Szilassy Bence. „Nagyon Sajnáltam a negyeddöntőt, mert ma már egyszer sikerült megvernem Botit. Bence mondta, hogy mit csináljak, de most valahogy nem ment. Sajnálom. mert többen is előttem végeztek, akik eddig még nem tudtak megverni” – értékelt Urbán

A serdülő lányok mezőnyében Leitner Dorka és Krajnyák Dorottya is éremesélyesként rajtolt. Krajnyák a csoportkört követően összeomlott és ezúttal nem tudta azt nyújtani, amit jogosan várnak el tőle edzői. Leitnernek nem okozott gondot a négybe kerülni, ahol azonban ellenfele meglepte. Dorkának, ráadásul a hüvelykujja is megsérült, ami szintén hátráltatta a vívásban.

A második nap ismét a Leitner - Urbán párostól várhattak érmet a cívisvárosiak. Kiss Péter ugyan folyamatos fejlődést mutat és két Top 10-es vívóval is remek asszót vívott, azonban nem sikerült döntőbe kerülnie. Urbán Ádám az előző naphoz hasonlóan szintén a hetedik helyet szerezte meg. Ádám előrébb is végezhetett volna, ha betartja az edzői utasításokat: „Jól vívott ugyan Ádám, de a serdülők versenyében elfáradt. Nem tudott odafigyelni a támadó akciókra és ezért nem akaszthattak fényesebb érmet a nyakába. Egy pici fegyelmezetlenség ezúttal a dobogójába került.” – értékelte tanítványát Szilassy.

A lányok mezőnyében Leitner Dorka az előző naphoz hasonlóan szintén magabiztosan kezdett, a csoportkörök alatt ugyan akadtak gondjai a technikával, de így is előkelő helyen került fel a táblára. „Az ujjam az előző nap csúnyán megzúzódott, és a csoportkörben is összeakadt a kardom az egyik ellenfelemmel. A tábla kezdésénél már alig bírtam tartani a fegyveremet. Ráadásul az egyik vereségem abból adódott, hogy nem tudtam lámpát gyújtani.” – értékelte a csoportteljesítményét Dorka. Leitner nagyon erős lábmunkája meghozta a gyümölcsét. Egyenes ágon jutott a legjobb nyolc közé. A táblán ellenfeleit rendre meggyőző fölénnyel győzte le. Volt olyan asszója, ahol 15-2-re lépte le riválisát. Leitner szép vívását és a táblát is öröm volt nézni. Mint ahogy Dávid László edző mondta „Dorka nagyon fegyelmezetten vívott. Akcióit pengéről és lábról indította, olyan tempót diktálva ellenfeleinek, amit ők nem tudtak követni”.

A döntőben azonban ismét gondjai adódtak a debreceni tehetségnek: „A hüvelykujjam annyira sajgott, hogy a versenyorvos segítségét kértem, aki azonban túlhűtötte a kezem, ezért égési sérüléssel kellett folytatnom a döntőben.” A sérülés mellet ráadásul a versenytechnikával ismét gondok adódtak. Leitner vezetéke többször sem jelzett, ezért egy nagyon sima győzelem eléggé kiélezetté vált. Dorka legalább 25 egyértelmű tust adott azonban az önálló életre kelő gép úgy gondolta, hogy kicsit megnehezíti a debreceni vívó dolgát. „Dorka végig nagyon higgadt volt. Bevallom nálam is elszakadt a cérna, amikor 14-11-nél egyértelmű egylámpás találatot adott, és mégis az ellenfél lámpája villant fel úgy, hogy a másik kislány el sem érte Dorkát.” – mondta Leitner mestere.

A negyeddöntő horrorját követően Leitner egyik legnagyobb ellenfelét tükörsima 15-7-el küldte haza, majd ismét kezdődött a döntőben a dráma. Újabb technikai gondok adódtak, mintha minden a debreceni kardvívók ellen dolgozott volna. „négy-négynél lecserélték az összes vezetéket. A pástét, az ellenfelét és az enyémet is. Végül még a gépet is lecserélték. Ekkor már nagyon nehezen tudtam az asszóra figyelni. És ennek a figyelemkihagyásnak is köszönhető, hogy csupán 15-13-ra sikerült nyernem” – elemezte az asszóját Dorka. „Dorka jól viselete a megpróbáltatásokat. A döntőig nagyon magabiztosan vívott, ahol azonban már nem tudott úgy figyelni, ahogy eddig. Túl sok volt a zavaró technikai hiba, ami egyértelműen a találatjelző nem megfelelő működéséből adódott. Siettette az akcióit, de szerencsére a vívótechnikai fölénye megmutatkozott. Mindenki tudta, hogy ki a kiforrottabb vívó a döntőben, mégsem lehettünk biztosak a győzelmében.” – erősítette meg versenyzője értékelését az edzője. A debreceniek végül egy arany- egy bronzéremmel, valamint két hetedik hellyel térhettek haza.

Mestereik: Dávid László és Szilassy Bence

Eredmények:

Újonc Női kard: 1. Leitner Dorka
Újonc férfi kard: 7. Urbán Ádám

Serdülő Női Kard: 3. Leitner Dorka
Serdülő Férfi kard: 7. Urbán Ádám
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.