Hirdetés

Hirdetés

A világ legnagyobb stadionja

bulvarsport

2009.01.03. 15:12

A világ legnagyobb stadionja

Melyik a világ legnagyobb arénája? A Maracana, a Nou Camp, a Wembley? Egyik sem. A legnagyobbikban már élő embert is égettek a kommunisták.

Hirdetés

Hirdetés

Talán nem annyira közismert, de a világ jelenlegi legnagyobb kapacitású stadionja Észak-Koreában, Phenjanban található. A Rungrado Május 1. Stadion a Taedong folyón elhelyezkedő Rungra szigetéről kapta nevének egyik felét, a másikat pedig természetesen a Munka ünnepéről, mely a kommunista országokban különösen nagy jelentőséggel bír. Kereken 150 ezren férnek el itt, méghozzá kizárólag ülőhelyeken! (A korábban olykor több mint 200 ezer embert vendégül látó riói Maracana lelátóin a felújítások után ma már alig több mint 90 néző foglalhat helyet.) 1989-ben adták át, természetesen május 1-jén, hatalmas külsőségek közepette.
Az építmény 16 óriási boltívből áll össze, melyek együtt sokak szerint egy ejtőernyőt vagy egy magnóliavirágot jelképeznek. A komplexumot elsősorban labdarúgó-, kisebb részben atlétikai versenyekre használják, de nagyobb pártrendezvényeknek, ceremóniáknak is otthont ad. 2002-ben – állítólag az abban az évben megrendezett japán-koreai foci-vb ellensúlyozására – került sor első alkalommal az ún. Arirang-játékokra, melyekre 100 ezer sportolót (!) hívtak meg, és ez be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. A rendszer erejét szimbolizálandó, demonstratív jelleggel megszervezett eseményt azóta minden évben megrendezik. Sajnos a stadionhoz vér is tapad: a 90-es évek végén több magas rangú, halálra ítélt katonát itt égettek el nyilvánosan - élve...


A Rungrado Május 1. Stadion kívülről

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.