Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kecskés Karina, a debreceni szupertini máris Európa-bajnokságon szerepelt

| 2022. 08. 23. | 13:27:00
A fitneszt cserélte le a súlyemelésre.
Kecskés Karina, a debreceni szupertini máris Európa-bajnokságon szerepelt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kecskés Karina, a debreceni szupertini nemcsak erős, hanem csinos és nőies is. Bebizonyítja, hogy a súlyemeléssel igenis meg lehet őrizni a nőiességet. Nagyszerű eredményeket ért el fitneszben, de egy makacs sérülés miatt váltania kellett, és mi más választott volna, mint édesapja, az olimpiákat, világ- és Európa-bajnokságokat is megjárt Kecskés Zoltán sportágát, a súlyemelést? Karina azonban anyai ágon is sportos géneket örökölt, hiszen édesanyja is fitneszedző, korábban maga is versenyzett. A Kecskés házaspár ma családi vállalkozásként edzőtermeket üzemeltet Debrecenben, és a szülők edzőként itt kamatoztatják tudásukat, miközben az apa, Zoltán újraélesztette a súlyemelést a cívisvárosban, és a Monty ezredes utcai edzőtermében reményteljes fiatalokat lát el hasznos szakmai tanácsokkal.

Közülük az egyik a lánya, Karina, aki az elmúlt napokban a lengyelországi Európa-bajnokságon képviselte a magyar színeket az ifjúsági lányok 55 kg-os súlycsoportjában. Súlyemelő karrierje során először vett részt kontinensviadalon, és a lámpaláz az elején rányomta a bélyegét a teljesítményére, hiszen a szakításnál nagyon „rezgett a léc”.

„Ez egy nagy verseny volt, Karina ilyet még nem tapasztalt. Más volt a fény, a dobogó, és a hang, a csarnok légtere, szóval minden újdonságként hatott, és ennek tulajdonítom, hogy szakításban nem tudtunk feljebb lépni a 62 kilós kezdő súlyos. Benne volt a pakliban, hogy kiesünk, ám végül harmadjára sikerült teljesíteni”

- idézte fel az izgalmas perceket Kecskés Zoltán, akinek ilyen helyzetekben rendkívül nehéz a feladata, hiszen apa és edző is egyben.

A szakításban végül a tizedik helyet szerezte meg Karina, a lökésben azonban már hozta a formáját, azaz 85 kilót teljesítve az előkelő ötödik helyen végzett, mindössze három kilóra a dobogótól. Összetettben 147 kilóval a hetedik helyet szerezte meg.

„Mondhatni, hogy ez a papírforma, az Európa-bajnokság előtt ugyanis az eredmények alapján a nyolcadik helyen rangsorolták”

– mondta a lányáról Kecskés Zoltán, aki elárulta, hogy a helyszínen csalódottan vette ezt tudomásul, mert titkon remélte, hogy közelebb lesznek a dobogóhoz, de annak tükrében, hogy Karina csak két éve emelt súlyt, míg az előtte végzők ennél sokkal hosszabb ideje, ez az eredmény elfogadható.

„Öt-hat év múlva – ha megszerzi a versenyzéshez szükséges rutint – sokkal eredményesebb lesz, ennyit megígérhetek, mert nem adjuk fel. Jó úton haladunk, de ilyen rövid idő alatt fizikai képtelenség annyi versenyen indulni, amennyi elég lenne mondjuk a lámpaláz leküzdéséhez”

– így az édesapa, edző, aki szerint Karinában Varsóban mindkét fogásnemben maradt néhány kiló, ami egyértelműen a rutintalanság számlájára írható.

A technika a legfontosabb

A súlyemelést sokan erősportként tartják számon, ami alapvetően tévedés. Pontosabban: a súlyemelés nem csak erősport! Tudniillik egy speciális technika révén a versenyző képes a saját testtömegének kétszeresét is a feje fölé emelnie, anélkül, hogy agyonnyomná a nagy súly. Ennek a technikának az elsajátítása rendkívül nehéz, azaz egy súlyemelőt nem az ereje, hanem a technikája hagyhatja cserben egy-egy verseny alkalmával, amennyiben nem a megfelelő koncentrációval és lelki harmóniával lép porondra.

Nincs pihenés!

A gimnazista Karina egész nyáron kőkeményen edzett az Európa-bajnokságra, mert az élsport ebben a korban is megannyi lemondással és áldozattal jár, tehát nem egy átlagos tini életét élte, de a következő hetekben sem lazíthat, hiszen édesapja nagy reményeket vár tőle a junior magyar bajnokságon. Bár még 17 éves, azaz ifjúsági korú, tavaly már megnyerte a bajnoki címet egy korosztállyal feljebb is, címvédőként pedig nem lehet más a célja, mint a duplázás három hét múlva, amikor Tamásiban rendezik meg a korosztály legfontosabb országos seregszemléjét.

Kecskés Karina ma a Debreceni FISZEJ SE versenyzője. Ennek az egyesületnek (Fiatalok Szövetsége az Egészséges Jövőért Közhasznú SE) az égisze alatt támadt fel poraiból a súlyemelés Debrecenben

BeA

[Beillesztett cikk: Debreceni szupertini: Kecskés Karina már az apa nyomdokain jár]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.