Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A testünk nem egy gép! Év eleje az edzőteremben

| 2022. 01. 05. | 12:02:00
Sándor Nikolett, debreceni csoportos edzővel beszélgettünk a újévi fogadalmakról. Is.
A testünk nem egy gép! Év eleje az edzőteremben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az év kezdetén sokakban felmerül az ”új év, új én” szlogen, ami arról szól, hogy megváltozunk. Az emberek nagy része fogadalmakat tesz, megígér, vállal dolgokat azért, hogy jobb legyen az új esztendő számára, mint az előző volt. Sokaknál az edzőteremben kezdődik az új év – kaptunk az alkalmon, és szétnéztünk, hogy mennyien is vannak 2022 elején az edzéseken, és mik a csoportos edzéseket tartó edző első tapasztalatai. 

Januárban vannak a legtöbben az edzőtermekben. Meg tudod erősíteni?
Sándor Nikolett: Évek óta azt látom a csoportos órákon és az edzőtermekben is, hogy inkább a tél vége felé mozdulnak meg valóban tömegesen az emberek, mert tévesen azt hiszik, hogy pár hét alatt bomba formába lehet lendülni a nyár előtt.  

Ezek szerint nem lehet.
Sándor Nikolett: Tudom, hogy sokaknak az az újévi fogadalmuk, hogy többet fognak mozogni. A legtöbb embernél, aki január elejétől akar életmódot váltani, viszont azt tapasztalom, ez már szinte a fogadalomtételkor megbukott.

Eleve a fogadalommal van a baj?
Sándor Nikolett: Azonnal nagy eredményt akarnak elérni, holott az egyik legfontosabb a fokozatosság.

Azért a régi edzőpartnerekből maradnak meg ilyenkorra?
Sándor Nikolett: Akik karácsony előtt is edzettek, velük természetesen teljes létszámmal folytattuk január elején is az edzéseket.

Aki viszont hirtelen kezdi, leginkább mire figyeljen oda az elején?
Sándor Nikolett: A legfontosabb a már említett fokozatosságon túl a rendszeresség. Hétről hétre javulni fog az állóképességük, és több erejük lesz sportolni, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy heti két-három edzés ajánlott. Az elején nem szabad túlzásokba esni.

Fontos, hogy legyen mellettünk valaki? De mit is mondhatna erre egy személyi edző?!
Sándor Nikolett: Ha kezdők vagyunk, a prevenció és a gyakorlatok helyes elsajátítása miatt mindenképp javaslom, hogy kérjük szakember segítségét, azaz irányítottan sportoljunk. Ez lehet egy csoportos óra, de lehet egy személyi edző által vezetett edzés is akár.

A csoportos óra miért jó?
Sándor Nikolett: A csoportos óra azért lehet jó választás, mert irányított az edzésed – van lehetőség a hibajavításra, változatos a testnek és a léleknek, nem mellékesen a csapatszellemnek húzóereje is jelen van.

Alapból élvezetesebb is csoportban az edzés?
Sándor Nikolett: Nem véletlenül tartok ennyi csoportos edzést. Számomra az, hogy egyszerre többen küzdünk, húzzuk egymást, felemelő érzés. Egyszerűen elképesztő energiák szabadulnak fel egy-egy edzésen.

Az energia azért egyénenként változó.
Sándor Nikolett: Természetesen! Mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi inkább a neki való. Sőt, olykor a változatosság is lehet a kulcs, lehet, hogy érdemes mindkettőt végezni időszakosan, ezt úgyis érezni fogja magán mindenki.

A kezdeti edzés, mozgás iránti vágyat hogy lehet minél tovább fenntartani?
Sándor Nikolett: Tapasztalni fogod a pozitív visszajelzéseket és változásokat a testeddel, a kisugárzásoddal kapcsolatosan. Elsőként a környezeted fog megdicsérni, majd magadon is látod a jeleket. Szerintem ez az elején a legmotiválóbb! Mire idáig eljutsz, az életed szerves részévé válik a rendszeres sport.

Sokaknál miért apad el ez a vágy mégis idő előtt?
Sándor Nikolett: Erre egyszerű a válasz. Sokan rögtön akarnak nagyon látványos eredményt elérni. Elfelejtjük, hogy a testünk nem egy gép. Ha nem figyeltünk rá oda sokáig, huzamosabb ideig, akkor utána ne három hét alatt akarjuk az álomtestet viszontlátni a tükörben.

Az edzés mellé a nagyobb hatás érdekében kell-e, lehet-e szedni bármit is?
Sándor Nikolett: Nem vagyok híve. Elsőként azt javaslom, kezdjen el valaki rendszeresen sportolni, figyelje a testének működését. Természetesen kollagént, plusz fehérjét lehet fogyasztani, de semmilyen teljesítményfokozót nem javaslok az edzés elkezdésekor.

Sokakat kiváltképp érdeklő kérdés: valóban fogyaszt az edzés? 
Sándor Nikolett: Az edzésmunka kalóriadeficittel jár, azaz kalóriát égetünk el. Ezt ha ügyesen pótoljuk vissza, azaz jól eszünk, akkor mindenképpen kedvezően hat a súlyunkra nézve is. Szeretném hangsúlyozni, hogy ne vékony, hanem tónusos, formás alakra törekedjünk.

Akkor viszont ezek hallatán felmerül bennem a kérdés: mi kell ez utóbbihoz?
Sándor Nikolett: Merjük használni a súlyokat, csináljuk bátran az erősítő hatású gyakorlatokat, mert ezek indítják be leginkább a hőn áhított alak elérésében közrejátszó folyamatokat, azaz magát az alakformálást.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.