Hirdetés

A kormány 327 milliárdban fejez ki a magyar sport értékét

2019.07.25. 15:10

A kormány 327 milliárdban fejez ki a magyar sport értékét
Szabó Tünde (Fotó: mti)

Az államtitkár a 2013-ban indult sportágfejlesztési programnak tudja be a mostani sikereket.

Hirdetés

A kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra, ami négyszerese a 2010-es összegnek, míg az idei évhez képest 24 milliárdos többletet jelent - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár két sportvezetőt idézett beszédében. A 2017-es, Budapesten rendezett vizes világbajnokságról a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke, Julio Maglione azt mondta, hogy az "minden idők legjobb vb-rendezése" volt. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke pedig a kedden véget ért vívó-világbajnokság kapcsán jelentette ki, hogy Budapest "mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett".

Az említett idézetek, dicsérő szavak is erősítik a kormánynak azt a szándékát, hogy stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen további területeket generál, például gazdaság, turizmus, ezért befektetésként tekint a sportra

- mondta Szabó Tünde, aki hangsúlyozta, idén közel 150 nemzetközi sporteseménynek ad otthont Magyarország, és emlékeztetett a legfrissebb döntésre, hogy 2017 után 2027-ben is vizes vb-t rendezhet a főváros. Hozzátette: a vb rangját növeli, hogy a következő budapesti vizes vb olimpiai kvalifikációs lesz. A szakállamtitkár gratulált a szerdán a 200 méteres pillangóúszásban világcsúccsal győztes Milák Kristófnak, valamint a kedden véget ért vívó-világbajnokság magyar érmeseinek.

A mai sikeremberek közül az úszó Milák Kristóf 19, a vívó Siklósi Gergely 21, valamint utóbbi sporttársaként a vb-n nagyszerűen szerepelt Muhari Eszter 16 éves, azaz mindannyian benne vannak a 2013-ban indult sportágfejlesztési programban

 - tette hozzá Szabó Tünde, aki a fiatalokról szólva beszélt a junior női kézilabda-válogatottról, amely házigazdaként a tavalyi vb-győzelem után idén az Európa-bajnokságot is megnyerte.

Budapest 2019-re elnyerte az Európa Sportfővárosa címet, és a rangos események sorában még előttünk áll a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, amelyet felújított pályán rendeznek. Szeptemberben szintén olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságnak ad otthon Budapest, augusztus 20-án pedig kezdődik a junior úszó vb, 23-án a röplabda Európa-bajnokság. Novemberben átadják új Puskás Ferenc Arénát, amely 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz

 - sorolta Szabó Tünde a távolabbi események közül kiemelte a jövő évi Giro d'Italia Magyarországon rendezendő első három szakaszát, valamint a 2022-es férfi kézilabda Eb-t és 2023-as atlétikai vb-t. "A magyar sportdiplomácia sosem volt ennyire erős, a nemzetközi szövetségek szívesen adják nekünk a világversenyeket. A cél továbbra is az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk" - fogalmazott.

sportköltségvetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés