Hirdetés

Hirdetés

Elnökváltás a debreceni sportéletben

civishir.hu

2019.03.06. 11:28

Elnökváltás a debreceni sportéletben
Papp Gyula és Gyöngyösi Károly a február végi tisztújításon

Rendőr ezredest választottak a DHSE élére.

Hirdetés

Hirdetés

Leköszönt az alapító Papp Gyula nyugállományú ezredes a Debreceni Honvéd Sportegyesület elnöki posztjáról, a helyére Gyöngyösi Károly rendőr ezredest választották.

Papp Gyula 2000-ben alakította meg a szervezetet. Közlése szerint 19 évi munka után új lendület, frissítés szükséges a vezetésben, amire a dinamikus, kiterjedt kapcsolati tőkével rendelkező, a sportot és az utánpótlásnevelést mindig szívügyének tekintő Gyöngyösi személyében garanciát lát. A váltás azért is fontos – tette hozzá –, mert az utóbbi években új szakosztályok alakultak, egyre több fiatal érdeklődik az egyesület iránt.

Dzsudzsákot is kinevelték

Papp Gyula beszámolója szerint nem köztudott, hogy Hajdú-Biharban eredményes múltja van a katonasportnak. – Az első honvéd sportkör, a későbbi egyesület 1950-ben alakult. Akkor a fő profil a katona fiatalok versenyeztetése volt. Néhány évvel később már majdnem 100 súlyemelővel és 150 birkózóval büszkélkedhetett a Debreceni Honvéd. Ekkor, egyedüliként az országban csak ők rendelkeztek négy NB I-es birkózóval. A katona labdarúgók is egyre jobban szerepeltek, 1951-55 között az NB II. stabil középcsapatává váltak. Sajnos a ’90-es években az egyesületet elérte a végzet, szükséges anyagi fedezet híján megszűnt – emlékeztetett.

2000 nyarán, ha nem is jogutódként, de méltó követőként alakult meg a Debreceni Honvéd Sport Egyesület (DHSE). Három szakosztállyal (lövészet, kispályás labdarúgás, szabadidősport) kezdték meg a munkát nagy iramot diktálva.

– A lövészek több nemzetközi versenyt (Európa-bajnokságot, világkupát is) szerveztek több sportnemben, így sziluett és szituációs lövészetben, sörétes puskában – mondta.

Labdarugó szakosztályuk DHSE Olasz Focisuli néven évek óta az egyik legtermékenyebb utánpótlás nevelő klub. Jelenleg 300 igazolt leány és fiú játékosa van, több rendkívül népszerű tornát rendeznek ezrek részvétele mellett.

Számos élvonalbeli labdarugó nevelkedett náluk, így Dzsudzsák Balázs, Balogh János, Máté Péter és Tisza Tibor is.

Minden évben jelen vannak a legfontosabb nemzetközi tornákon. 2019-ben Olaszország, Szerbia, Románia, Ukrajna és Ausztria is szerepel a programban, s olyan világhírű klubok csapataival mérkőznek, mint az Atletico Madrid, a Manchester United, a Liverpool, a Chelsea, a Bayern München, a Juventus, vagy az AC Milán. – A szakosztály büszke a vezetőjére, Hegedűs Gáborra s arra, hogy a Debreceni Egyetemmel több nemzetközi konferenciát, futballegyetemet szervezhettek. Ezeken elismert olasz és angol szakemberek vettek részt, például tavaly a meghívásunkra Roberto Baggio is – tette hozzá Papp Gyula. 

Határon túli hatás

Kiemelte, szabadidő szakosztályuk a debreceni ifjúsági atlétikai világbajnokság, majd a tornász vb tiszteletére is Budapest-Debrecen váltófutást szervezett, országszerte több mint 5000 futó és közéleti személység csatlakozott a kezdeményezéshez. A későbbiekben inkább a tájékozódási futásra helyezte a hangsúlyt különféle versenyek megrendezésével. A DHSE utóbb a debreceni Kratochvil honvéd középiskola diáksport és egészségmegőrző szakosztályaival is bővült, de lett kézi- és röplabda szakosztály is.

Papp Gyula komoly fegyverténynek nevezte, hogy utóbbi mára az óvodás sportprogam országos szakmai irányítója. Nem csak Magyarországon, hanem majdnem 300 erdélyi és kárpátaljai óvodában tartanak eredményes pedagógusképzést.

A leköszönt elnök arra is kitért, hogy az elmúlt évben létrehozott rendvédelmi utánpótlás szakosztálynál nagy hangsúlyt fektetnek a honismeretre, a rendvédelmi alapismeretek elsajátítására, a fiatalok értelmi és fizikai felkészítésre, de egy esetleges természeti, civilizációs katasztrófa kezelésére is.

– A „legújabb” szakosztály a Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör. Tevékenységük középpontjában az olimpiai eszme hirdetése áll. Katonaolimpikonjaink, az ő példamutató életvitelük, hazánk iránti elkötelezettségük bemutatása is fontos célkitűzés – jegyezte meg, hozzáfűzve, a DHSE jó úton jár, s az új vezetővel még több szakmai és erkölcsi elismerést érhetnek el, elősegítve a tehetséges gyermekek, sportolók kibontakozását.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.