Hirdetés

A szovjetek nem robbantottak

Így szólt a korabeli hír!

mti

2010.04.02. 19:35

A szovjetek nem robbantottak

Debrecen – Húsz évvel ezelőtt elterjedt a városban, hogy a Debrecenben állomásozó szovjet katonák meg akarják semmisíteni a repülőteret. Für Lajos tárgyalt velük. 

Hirdetés

Azért kerestek kapcsolatot, hogy a repülőtér felszámolást leállítsák, s megakadályozzák az olyan értékek tönkretételét, ami a
későbbiekben gátolhatná a polgári repülések megkezdését.

Alexandr Guszev vezérőrnaggyal, a Szovjet Déli Hadseregcsoport repülőfőnökével és Viktor Zavrazsnov ezredessel, a repülőtér
parancsnokával folytatott eszmecseréje során Für Lajos hangsúlyozta: az MDF vezetőinek információja szerint megvan az anyagi fedezete annak, hogy polgári repülőtérré alakítsák át a debreceni szovjet katonai repülőteret.

Viktor Zavrazsnov elmondta, hogy a repülőtér megsemmisítésével, a kifutópályák esetleges felrobbantásával kapcsolatos képtelen információk már Moszkvába is eljutottak. Pedig erről szó sincs. A szovjet parancsnokság kizárólag azokat a technikai berendezéseket szerelteti le, amelyek a katonai repüléshez szükségesek, s polgári célokra nem használhatók.

A repülőtér parancsnoka, érdekességként megemlítette, hogy egyes épületeik iránt meglehetősen nagy az érdeklődés. Az első jelentkező a Debreceni Baromfifeldolgozó Vállalat volt.

A repülőtér hasznosítása természetesen a magyarok ügye, mondta a parancsnok, magánvéleményeként azonban hangsúlyozta: kitünő állapotban van, s kiválóan alkalmas polgári repülésre, kár lenne több gazda között, rendeltetésével ellentétes célokra felosztani.

Für Lajos a megbeszélés végén megerősítete pártjának azt az ismert álláspontját, hogy az MDF jó kapcsolatokra törekszik minden szomszédunkkal, közöttük a Szovjetunióval is. Az utolsó szovjet katonát – mondotta – a barátság jeléül virágcsokorral búcsúztatjuk. Szabad országként azonnal baráti kezet nyújtunk nekik.

A történet folytatása ismert. A repülőteret borzalmas állapotban hagyták itt, a polgári repülés hosszú idő és rengeteg pénz után megindult Debrecenből.

Szóljon hozzá!

Hirdetés