Hirdetés

Karddal csapnak össze Debrecen belvárosában

Cívishír

2018.08.09. 15:01

Karddal csapnak össze Debrecen belvárosában
Izgalmas bemutatókkal jönnek (Fotó:

Gyorsul a férfiak szívverése ezen a hétvégén.

Hirdetés

Hirdetés

Középkori Európai Harcművészeti Találkozót rendeznek a Baltazár Dezső téren augusztus 10-12-én, az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a látványosnak ígérkező eseményt.

– A hosszúkardvívás egy több mint hatszáz éves hagyományokra épülő európai harcművészet és küzdősport. Megjelenésétől kezdve a hosszúkard a lovagság szimbolikus fegyvere, mely idővel elterjedt önvédelmi és párbajeszközzé vált. Később, a 15. század fordulójától kezdve, egészen az 1790-es évekig a szabad városi polgárság körében közkedvelt „sport” lett a hosszúkardvívás. A vívók eleinte szabad társaságokba, később vívócéhekbe tömörültek, és rendszeres, nyilvános, egy napos ún. vívóiskolák keretén belül tornákat rendeztek. Az ilyen tornák számát a legóvatosabb becslések is több százra tették Európa-szerte – közölte felvezetőjében dr. Pávay Tibor, a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség elnöke.

Rapír is előkerül

Ez a harcművészet azonban – folytatta – élő mester hiányában kihalt. Szerencsékre a hosszúkard mesterei a 14. századtól a 18. század végéig könyvek, kéziratok, illetve kódexek formájában, képekben és szövegesen örökítették meg vívótudásukat, vagy ahogy ők nevezték, a lovagi szabadvívás művészetét. Ezt a mára kevéssé ismert tudásanyagot több évtizede nemzetközi együttműködés keretében világszerte több kutató, edző és vívóklub gyűjti, interpretálja és rekonstruálja. – Így érhettük el, hogy közel két évtizedes előkészület után a kétkezes fémkarddal gyakorolt hosszúkardvívás itthon is önálló, jegyzett, elismert, a modern sportolási igényeket is kielégítő önálló sportággá válhatott – mondta, hozzátéve: a hazai aktív, rendszeres heti edzésekre járó hosszúkardvívó közösség jóval ezer fő felett van.

A mostani debreceni rendezvényre Csehországból, Finnországból, Oroszországból, Szlovákiából, Romániából is érkeznek résztvevők. A federes fém hosszúkardvívó torna mellett lesz műkardos hosszúkardvívás, párnázott kardos verseny, rapír verseny, szablya torna, Ringen-Abrazare középkori birkózóverseny.

DebrecenKözépkori Európai Harcművészeti TalálkozóMagyar Hosszúkardvívó Sportszövetség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.