Hirdetés

Egy nagy visszatérés emlékei Debrecenben

civishir.hu

2017.11.13. 09:21

Egy nagy visszatérés emlékei Debrecenben

Kiállítás nyílik a Kölcseyben.

Hirdetés

  • Időpont

    2017.11.14. 17:00

  • Helyszín

    4024 Debrecen, Hunyadi utca

Ez is ember műve címmel kiállítás nyílik a 100 éve született Fábri Zoltán filmrendező festményeiből, dokumentumaiból november 14-én 17 órától a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében. Köszöntőt mond Fábri Péter, a filmrendező unokája, hagyatékának gondozója. A kiállítást megnyitja Janisch Attila filmrendező, Fábri Zoltán tanítványa.

Kevesen tudják, hogy a háromszoros Kossuth-díjas és kétszer Oscar-díjra jelölt legendás filmrendező eredetileg festőművésznek készült. Három évet járt a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Réti István tanítványa volt. A mester a fiatal növendéket harmadéves korában tanársegédjéül kérte fel. Ő azonban – mentora számára váratlanul – nem élt a megtisztelő lehetőséggel, átjelentkezett a Filmművészeti Főiskolára. Ami ezután következett, az mára az egyetemes filmtörténet része… Fábri, élete utolsó évtizedében, a világtól visszavonultan ismét festeni kezdett.

„Kézbevettem megint az ecsetet. Létrejött egy csomó kép. S most olyan, mintha nem is lett volna közben semmi…” (Fábri Zoltán)

A kiállítás ingyenesen látható naponta 9-től 18 óráig, esti rendezvények idején 19 óráig a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében.

A kiállítás november 16. és 19. között a Kölcsey Központ zártkörű rendezvénye miatt nem látogatható.
kiállításKölcsey KözpontFábri Zoltán

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.