Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lányok a futballpályán: miért?

| 2018. 10. 09. | 12:51:00
Az alázat magasiskolája: borsodiak, debreceniek, vidékiek – van, aki három átszállással ér a nyíregyházi edzésre. +Képgaléria
Lányok a futballpályán: miért?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

El tud képzelni egy olyan futballpályát, amelyen csak nők kergetik a labdát? Nem kell, mert bemutatjuk Nyíregyházán. A régi vasutas pályán hétfőn, szerdán és pénteken edzenek. Nyolcvanfős a szakosztály, plusz a szakmai stáb. A legfiatalabb játékos 8, a legidősebb 29 éves. Nyilván kíváncsiak voltunk arra, miért adja a fejét valaki arra, hogy lányokat eddzen, meg arra is, hogy irigylik-e vagy sajnálják kollégái, mert női csapat kispadján ül.

Bonyolult – hangzott Makay Robin válasza. A női foci Magyarországon még mostohagyerek. Viszont a mai fiatal lányokban éppen ezért sokkal nagyobb az alázat a sportág iránt. Be akarják bizonyítani, hogy őket is komolyan kell venni. Mint mondta, már csak ezért is hálás munka lányokat edzeni. Persze a női természet minden formája jelen van az edzéseken, de ezeket tudni kell kezelni. Beleértve a hisztit is.

A szakmai féltékenység viszont nem jellemző a női és férfi fociedzők között. A férfi és női foci alapelvei, szabályai ugyanazok, legfeljebb az egyes korosztályokban mások a képzési célok. A kérdésre, hogy edzőtársai sajnálják vagy irigykednek, amiért női csapatot edz, bizony, hogy úgy felelt: irigykednek, és ez a jelenlegi brandnek szól. Stabil, biztos alapokon áll a női foci Nyíregyházán. Monopolhelyzetben van a csapat, elég jó feltételek mellett tudják biztosítani a szakmai munkát. A tehetséges játékosok előszeretettel igazolnak Nyíregyházára. Makay Robin azt is elmondta: a megyében az a gyakorlat, ha a helyi csapat edzője tudja, hogy tehetséges játékosának nem tudja biztosítani a fejlődést, javasolja, folytassa náluk. A másik véglet, amikor a saját eredményeit tartja szem előtt, és nem engedi el, inkább ott tartja a tehetségeket.

Miért kezd el futballozni egy lány?

Egyszerű a válasz: mert szeret. És ezek a lányok nagyon sokat áldoznak ezért. A nyíregyházi Szpari játékosai közül többen Hajdú-Biharból, Borsod-Abaúj-Zemplénből (Sajószentpéterről, Felsőzsolcáról) járnak át, de akik Fehérgyarmat és környékéről járnak is, több órát utaznak oda-vissza. Botpaládról például háromszor kell átszállni Nyíregyházáig. Hogy a női focistákra mi, kívülállók miért csodálkozunk rá még mindig, az jó kérdés.

Merthogy vajon miért nem nézünk furcsán a női röpisekre, kézisekre, kosarasokra, kalapácsvetőkre, atlétákra és távolugrókra, úszókra? Miért csak a női foci számít szenzációnak? Mert a focinál később indult el a női vonal. De jó az irány: a női focit egyre többen szeretik. A legelső generációból sokan már szülők, és hozzák a lányaikat edzésre. Az is kiderül: a női focisták ugyanolyan technikásak, mint a fiúk. Ez a mostani gárda, amellyel Makay Robin három éve dolgozik, már tényleg egy csapat. Teljes mértékben elfogadták a lányok azt a rendszert, amelyben az edzőjük dolgozik. Az átlagéletkoruk 20 év, fiatalok, tehetségesek.

Még van idő

A csapat most az NB II-ben játszik, a cél viszont az volt, amikor Makay Robin átvette a lányokat, hogy az ötödik évben már stabilan az NB I-ben játsszanak. Még van idő. Ha feljutnak az NB I-be, akkor hivatásos játékosok lehetnek a lányok. Edzőjük azonban azt mondja: ne azért legyenek profik, mert sok pénzt kapnak, hanem azért kapjanak pénzt, mert profik lettek. A feljutás azért is lenne jobb a csapatnak, mert most bizony, sokat utaznak azért, hogy a heti három edzésen és a hétvégi meccseken részt vehessenek. A nyíregyházi csapatra felfigyelt az MLSZ is, kiemelt képzési központtá tette a szakosztályt. A lányok felkerültek az ország focitérképére. A stabilitáshoz, sikerhez azonban még sok munka kell.

– Azt a lányt, aki kijön a pályára, nem kell noszogatni – mondja Makay Robin, akinek játékosai civilben egyetemisták, középiskolások, dolgozók – van köztük autószerelő is. Ám itt nemcsak a fociról van szó, bármilyen csapathoz tartozik valaki fiatal korban, nagyon pozitív irányba formálja az egyéniséget. És persze mindez áldozatot is kíván a családtól, hisz a nyaralást, a közös programokat is az edzésekhez, meccsekhez igazítják.

A nézők? Többnyire szülők, hozzátartozók, de voltak már 300-an is egy meccsen. A lányok szerint, ha valaki egyszer eljött, a következőn is ott lesz.

Elképesztő csak belegondolni is, hogy a lányok jelentős része más városokból, sokszor több órai utazással jut el Nyíregyházára. Hetente háromszor, plusz a meccsek!

Edzés előtt bekukkantottunk a lányok öltözőjébe. Félórával edzés előtt még kevesen voltak, aztán hirtelen elkezdtek gyűlni. Az egyik első Szanyi Mária – aki Miskolc közelében nőtt fel - már Nyíregyházán lakik, de az előző félévben még Kecskemétről járt edzeni a városba. Idén felvették az egyesületbe technikai ügyintézőnek. Végzős az egri egyetemen, már csak a szakdolgozat és az államvizsga van hátra. A fiúk, mikor csapatot választottak, sokszor inkább őt hívták, mint valamelyik társukat, tudták, hogy ügyesen játszik. A foci szeretete édesapjáról ragadt rá:

– Én vagyok, aki szurkol vele a meccsen vagy a tévé előtt – mondja huncut mosollyal a lány, aki legalább öt évet letagadhatna a korából. 

Bódig Dorka általánosban kezdett focizni, a bátyja hatására, aki vitte magával, mikor a srácokkal kergették a labdát Balatonvilágoson. Dorka tehetsége hamar megmutatkozott, már általánosban igazolta a helyi csapat. Ő is Egerbe jár egyetemre, most épp passzív hallgató, hogy játszani tudjon. Marcsival öt éve egy csapatban fociznak az egyetem színeiben, így talált rájuk az edző. Dorka kihívásnak tekinti a focit, szeret csapatban játszani. Rengeteg kapcsolatot köszönhet a sportnak. Annak örül, hogy akármerre járnak, mindenütt szeretik a focit.

Marcsi szerint egyre kevésbé csodálkoznak azon, hogy egy lány focizik, már teljesen elfogadott ez. Dorkára viszont, aki a postán dolgozik, rendszeresen rácsodálkoznak amiért a női focit választotta.

Nem nehéz ma már az edzéshez szükséges holmit sem beszerezni. Legfeljebb azok járnak jobban anyagilag, akiknek – mint a Marcsié – gyerekméretük van. Aki viszont 41-es lábbal áll a földön, többet fizet a cipőért – is. Ő egyébként kapus, és egyetértünk abban, hogy neki mindenképp kevesebbet kell szaladnia, mint a többieknek.

Egymást erősítik

Miközben beszélgetünk, lassan kezd megtelni az öltöző. Az újonnan érkezők körbejárnak, a lányok egymás tenyerébe csapnak, így üdvözlik egymást. Tóth Cintia, aki korábban egyéni sportot űzött, 18 évig atletizált, úgy látja: jó döntést hozott, amikor váltott.

Az atlétikában csak magamra számítattam, a csapatsportban viszont egymást erősítjük – mondja, hozzátéve: itt egymásra vannak utalva, egymást segítik a sikerhez. A lány eladó, üzletvezető Nyíregyházán. Most épp gyengélkedik, elkapott valamit, de egy percet sem hagyna ki az edzésből, inkább elköltött egy halom pénzt gyógyszerre. Azt is elárulja, szülei annyira nem örülnek a választásának, mert gyakran sérüléssel megy haza. Egyszer még agyrázkódása is volt, amikor ő a labdát akarta fejelni, az ellenfél két játékosa viszont az ő fejét…

Áldozat

„Berobog” a hajdú-bihari különítmény is, megérkezik Czégény Zsuzsa, a másik kapus, aki még gyakran találkozik emberekkel, akik rácsodálkoznak a női focira. Ugyanakkor azt állítja, aki egyszer kiment egy női meccsre szurkolni, az legközelebb is ott lesz. A társaság miatt járnak át Debrecenből, Hajdúböszörményből Nyíregyházára. Zsuzsa Debrecenben dolgozik, a testvére vállalkozásában. Munka után jön Nyíregyházára, naponta este tízre ér haza. Persze, hogy fárasztó, mégsem tudná elképzelni az életét foci nélkül, ovis kora óta ezt csinálja.

Mint ahogy a fehérgyarmati Czvik Zsanett sem, akiért az édesapja is komoly áldozatot hoz: minden edzésre és meccsre – így hetente ötször – autóval hozza lányát Gyarmatról, megvárja az edzés végét, majd együtt utaznak haza.

Hogy mit feleltek a lányok arra, mit tennének, ha soha többé nem focizhatnának – azt inkább nem írom le…

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés