Hirdetés

Olyan buli lesz, meghajlik a tér!

civishir.hu

2013.04.29. 09:14

Olyan buli lesz, meghajlik a tér!
A kép illusztráció

Este tízig táncolunk! Szikrát fognak hányi a csizmák sarkai a debreceni belvárosban.

Hirdetés

Hirdetés

Csizmád sarka szikrát hányjon! címmel egy napot a magyar táncház módszernek és a magyar táncháznak szentelnek április 29-én, a tánc világnapján, amikor táncos lábú fiatalok népesítik be a Kossuth teret és a Belvárosi Közösségi Házat.

Nekünk, magyaroknak itt a Kárpát-medencében valóban van okunk az örvendezésre, hiszen páratlanul gazdag a néptánc hagyományunk, olyannyira, hogy több napnyi táncolni valónk lenne, ha mindent meg szeretnénk mutatni a világnak e kincsünkből. Egy napnyi magyar néptáncot kiválogatva, április 29-én Debrecen főterén, majd a DMK Belvárosi Közösségi Házban adózunk a magyar néptánc nagyszerűségének. A Debreceni Művelődési Központ egész napos világnapi programjának címe: "Csizmád sarka szikrát hányjon!". Egy nap néptánc a Tánc Világnapján a magyar táncház módszer, illetve a magyar néptánc jegyében.

Késő estig

A nap folyamán két idősávban mutatják meg Debrecen és Hajdú-Bihar művészeti iskoláinak és néptáncegyütteseinek gyermek-, ifjúsági és felnőtt csoportjait: 9.30-tól 11.30-ig, majd 14.30-tól 16.30-ig. A napot táncház zárja a Belvárosi Közösségi Házban (Kossuth u. 1.), ahol Debrecen első táncházát közel 40 évvel ezelőtt rendezték. Halmos Béla előadásával kezdődik a táncos nap 22 óráig tartó záróeseménye, melyben a magyar táncház módszer kialakulásának előzményeit, folyamatát ismerteti a táncház mozgalom egyik alapítója, s ő is beáll muzsikálni a táncházat nyitó széki táncrend alatt a zenekarba. A talpalávalóról Molnár Miklós és bandája, a jó hangulatról Gyönyörű Zsiga gondoskodik. Táncot tanítanak a debreceni néptáncegyüttesek (DNE, Forgórózsa, Főnix, Hajdú, Hortobágy) tagjai.  

A rendezvényen való részvétel díjtalan.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.