Hirdetés

Debrecen egyik leghíresebb húszévese

civishir.hu

2013.11.14. 13:36

Debrecen egyik leghíresebb húszévese
Kálmán Péter Cucás

„Kitüntetésem nem készült színezüstből és pénzjutalom sem járt vele.” Cívishír-interjú Kálmán Péter Cucással

Hirdetés

Hirdetés

Cívishír: 20 éve hallgatjuk a Szeredás és Cucás a neveket, de fogadni mernék, kevesen tudják, mit jelentenek.
Kálmán Péter Cucás: A szeredás hosszú bőrszíjjal vállon hordozható, fedeles oldaltarisznya. Annak idején azért esett erre a névre a választás, mert a szeredásba sok jót és szépet lehet összegyűjteni, tárolni, az összegyűjtött dolgokat pedig később elővenni és szétosztani – úgy gondoltuk, hogy jelképesen a mi, népdal és népzene kincsünk is belefér. A Cucás névre már nagyon sokan rákérdeztek, de sajnos kielégítő választ még senkinek nem tudtam adni. 13-14 éves koromban egyik napról a másikra így kezdtek megszólítani a barátaim, rám ragadt, sokan a rendes nevemet sem tudják. A probléma ott kezdődik, amikor hivatalos helyen is ezen a néven keresnek.

Cívishír: A világ változik, a Szeredás is. Húsz év alatt hogyan alakultatok át, és hogyan ünneplitek a kerek születésnapot?
Kálmán Péter Cucás: Mint nagyon sok zenekarban, a Szeredásban is történtek tagcserék. A legnagyobb változást az elmúlt három évben éltük meg, de az élet megy tovább, a művészi elképzeléseink változatlanok, továbbra is az elkötelezettség, a minőségi munka, a közönség tisztelete és a műfaj iránti alázat határozza meg a zenekar működését. A huszadik születésnapunkat egy újonnan készült, a Hajdúság betyárfolklórját feldolgozó albumunk lemezbemutató koncertjével ünnepeljük. Másfél éves munka megkoronázása ez a lemez. Úgy gondolom, szép összeállítást sikerült lemezre vinni, így szűkebb pátriánk népzenéjének egy újabb értékes darabja született meg. Természetesen nem feledkezünk meg egyik legfontosabb közönségünkről, a gyerekekről sem: november 16-án 15 órától várjuk őket zenés, táncos, kézműveskedős játszóházunkba a Debreceni Művelődési Központba. Ezen az estén az említett lemezbemutató koncertre hallható, utána pedig a Szikes zenekar várja táncházba a mulatni vágyókat.

Cívishír: A színpadon hatalmas intenzitással dolgozol, hogy lehet ezt hosszú távon bírni?
Kálmán Péter Cucás: A színpad fontos számomra, hiszen itt kapok-kapunk visszaigazolást a közönségtől, akinek nem lehet fél gőzzel játszani. Mindig törekszünk a Szeredást jellemző igényességre, ezért a teljesség igénye hajt. Természetesen elfáradok, de ez ad számomra feltöltődést is.

Cívishír: Hogyan választod ki a tanítványaidat, szoktatok-e együtt föllépni?
Kálmán Péter Cucás: Negyedik éve tanítok népzenét a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskolában, a növendékek egyre ügyesebbek. Nagyon büszke vagyok rájuk, öröm látni a fejlődésüket. Úgy gondolom, nem vagyok túl szigorú tanár, elsődleges célom megszerettetni velük a népzenét, aztán megy minden a maga útján. A fellépéseken való közreműködés is önkéntes alapon megy, a jó az, hogy sokszor alig férünk el a színpadon. Kapcsolatom a tanítványokkal a kölcsönös tiszteleten alapul, ezt tanítom nekik, szerintem zenélni, zenét tanítani és tanulni, csak így lehet.

Cívishír: Nemrégiben megkaptad a magyar ezüst érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését…
Kálmán Péter Cucás: Minden elismerés jólesik az embernek, ezzel én is így vagyok. Természetesen örültem, hiszen megerősítést kaptam, hogy jó úton járok. Az indoklás szerint a magyar dramatikus népszokások és a jeles napokhoz kötődő hagyományok kutatásáért, feldolgozásáért és színpadra állításáért, a Hajdúság vokális és hangszeres népzenéjének hanghordozókon való megörökítéséért és népszerűsítéséért, valamint kiváló zenepedagógusi tevékenységemért ismertek el. Bár nem tetted föl, a két leggyakoribb kérdésre is rögtön válaszolok: a kitüntetés valójában nem készült színezüstből és pénzjutalom sem járt vele – ez egy erkölcsi elismerés.

Cívishír: Gondolom, a Szeredásnak 20 évesen is vannak további tervei.
Kálmán Péter Cucás: Az íróasztalom fiókja tele van kidolgozásra váró tervekkel, ami még hosszú évekig feladatot ad nekem is és a szeredásnak is. Úgy gondolom, megtaláltam az utam, már csak egészség és erő kell hozzá, hogy a ,,szeredással” a vállamon ezen végigmenjek.

- patrikov -

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.