Hirdetés

Amit az egész magyarságnak látnia kellene

civishir.hu

2015.06.23. 16:00

Amit az egész magyarságnak látnia kellene
Lukács Zsolt (Dietrich, germán hadvezér), Csendom Erika, G. Nagy Ilián

Szenzáció! Csaba királyfi a csíksomlyói nyeregben – a debreceni Hajdú táncosaival.

Hirdetés

Hirdetés

  • Időpont

    2015.08.15. 08:00

Augusztus 15-én ismét megtelik a Kissomlyó és Nagysomlyó hegy közötti nyereg: ezen a napon mutatják be a világhírű Mária-kegyhely fölötti völgyben a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát. Az egész erdélyi magyarság körében nagy érdeklődéssel övezett díszbemutató sajtótájékoztatóját kedden, a Debreceni Művelődési Központban tartották. G. Nagy Ilián, a nemzeti egységet szimbolizáló darab szerzője elmondta, a Csaba királyfi székelyföldi ősbemutatója 2011-ben volt a gyergyószárhegyi Lázár-kastély udvarán, a magyarországi pedig tavaly nyáron a püspökladányi szabadtéri színpadon – mindkettő a várakozásokat felülmúló sikert aratott. 

Megrendítő előadás. És tanítás múltról a jelennek

A szereplőgárdát döntően opera- és rockénekesek alkotják, akik a Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa koreografálta debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival és a (szintén ladányi) Kenderkóc táncosaival kiegészülve monumentális, megrendítő produkciót, egyszersmind élményt visznek színre. Csendom Erika, a táncosok képviseletében arról tájékoztatott, mintegy 10 éve kísérleteznek egész estés táncszínházi előadásokkal a Hídi vásártól a Galibáig – nagy-nagy várakozások közepette utaznak augusztusban Csíksomylóra, ahol 50-60 táncos pár áll színpadra. 

Ahol igazán érezzük, magyarok vagyunk

G. Nagy Ilián hozzátette, Csaba királyfi,a székelyek legendás vezérének életéről igen keveset tudunk. Csokonai Vitéz Mihály igyekezett megénekelni tetteit a nagyszabású Árpádiász című eposzban, ám korai halála ebben megakadályozta, majd Arany János vette elő újra, a tankönyvekben azonban mindmáig nem kap méltó helyet Attila fia, ezért az előadás tanító célzatú is. De nem csak az. A szellemi mellett gazdag érzelmi töltettel lát el.

Az előadás fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, székelyföldi fővédnöke és Ráduly Róbert, Csíkszereda (közelmúltban lemondott) polgármestere.

A sajtótájékoztató keretében bemutatták azt a két díszes meghívót, amivel a csíksomlyói előadásra Orbán Viktor miniszterelnököt és Klaus Johannis román államelnököt invitálják. 

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.