Hirdetés

Anyánk átadott kincsét ünnepli Debrecen

civishir.hu

2013.11.13. 08:31

Városszerte 11 helyszínen várják programokkal az érdeklődőket.

Hirdetés

Hirdetés

2011-ben a Magyar Köztársaság Országgyűlése – az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára - november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is a szellemi-kulturális örökségünk, nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre irányuljon. Debrecen önkormányzata 2013-ban a Debreceni Művelődési Központot kérte fel, hogy szervezzen egész napos programsorozatot, melyben méltóképpen megemlékezhetünk az ünnepről.

A nap kiemelt eseménye 11 órakor kezdődik a Nagytemplomban, ahol az ünnepi műsor után több száz diák részvételével felolvassák Csokonai Vitéz Mihály: Magyar! Hajnal hasad! című költeményét. Az eseményen elhangzik Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő Isten szalmaszálán című verse. Debrecen több testvérvárosa is csatlakozik a rendezvényhez, néhány programelem mindenütt azonos lesz. Így Balatonfüred, Kecskemét, Nagyszalonta diákjai is Csokonai versét fogják szavalni.

Programok

Debreceni Nagytemplom
11.00-12.00 Ünnepi műsor. Beszédet mond: Prof. Dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora
11.45 Szavaljuk együtt Csokonai: Magyar! Hajnal hasad! című versét! Elhangzik Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő Isten szalmaszálán című verse.

Belvárosi Közösségi Ház
10.00-13.00 Nyelvi játékok – nyelvőr-próba, könyvjelzőkészítés, könyvárusítás
Nyomtatás az Alföldi Nyomda Gutenberg-présével
Óriás keresztrejtvény
Keressük a legszebb magyar szót!
14.00-16.00 Hang – Ritmus – Zene - Tánc, színpadi program gyerekeknek és felnőtteknek
Közreműködnek: a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Kossuth Lajos Gyak. Ált. Isk. diákjai, az Abakusz Színjátszó Kör, a Modern Tánc - Játék Stúdió, a Domination Style Break csoport és a Carmen TSE.
18.00-20.00 Nyelvében-ritmusában él a nemzet! Beszélgetés a magyar nyelvről, a nemzeti ritmusról. Meghívott alkotók: Bárdosi Ildikó (népdalénekes), Koroknai Árpád (zenész), Tajti Viktor (2Joints Zenekar frontembere), Dr. Fodor Péter (irodalmár), Olt Tamás (színművész). Moderátor: Váradi Ferenc és R. Simor Katalin Közreműködnek: az Ady Endre Gimnázium diákjai

Újkerti Közösségi Ház
11.00 „Róka-rege róka” – Weöres Sándor megzenésített versei az anzX előadásában

Józsai Közösségi Ház
14.00-17.00 Nyelvi játékok általános iskolásoknak
Felnőtteknek Ady Endre múzsái című előadás. Vendég Dr. Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész

Kismacsi Közösségi Ház
13.00 Teadélután a Magyar Nyelv Napján

Méliusz Juhász Péter Könyvtár és fiók könyvtárai
9.00-17.00 6 helyszínen előadások, interaktív programok

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.