Hirdetés

Hirdetés

Miért nem lehet gyermekünk? Súlyos drámát hoz a debreceni MagdaFeszt

Cívishír

2019.09.19. 12:38

Miért nem lehet gyermekünk? Súlyos drámát hoz a debreceni MagdaFeszt
A Yerma próbáján (Fotó: Csokonai Színház)

Ingyenes programok is várnak az október eleji művészeti fesztivál alkalmával.

Hirdetés

Hirdetés

A színházi előadások mellett filmekkel, koncerttel is csábítanak az idén harmadik alkalommal megrendezett MagdaFesztre. Az egyre inkább összművészeti fesztivállá váló programsorozat a halhatatlan debreceni író, Szabó Magda (1917–2007) előtti főhajtás is egyben.

Így október 5-én, 17 órától a Szabó Magda Emlékházban az Ókút című darabot láthatják a Borostyán Produkció előadásában. Előtte este a Víg Kamaraszínházban Federico Garcia Lorca: Yerma című drámáját viszik színre a Csokonai Színház színészei Anca Bradu rendezésében, Újhelyi Kingával a főszerepben.

Hogyan igyekszik elfojtani az anyaság iránti vágyait egy feleség, Yerma, miként befolyásolja ez a házasságát, s egyáltalán, mi húzódik meg a gyermektelenség hátterében? – mutatja be a mű, amiről Anca Bradu azt mondja, tudatossági próba is egyben: ha nem térünk vissza az alapvető értékeinkhez, a világ egyre mélyebbre süllyed. –Egy, a vége felé közeledő világ drámája ez. A darabot a halál előszele lengi át, a vég erőteljes nyomása azonban megszüli a túlélési ösztönt – reflektál a rendező, aki erős érzelmi megnyilvánulásokkal, expresszív előadással készül (bemutató: október 4., 18 óra).

Emlékezetes élményt kínál a MagdaFeszt az immár énekesként is közkedvelt színész, Tompos Kátya koncertjével, aki Holdjárat című albumát mutatja be október 3-án a színház Nagyszínpadán.

Ingyenes programok is lesznek, így október 2-án Péterfy-Novák Évával, Szentesi Évával, Hidas Judittal, Szécsi Noémivel a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről beszélget Gemza Péter színházigazgató. Október 5-én a stúdiószínházban különböző korú nők éppen ezzel összefüggően különböző vívódásai lesznek terítéken négy rövidfilm formájában. A Last call, az Anyák napja, a Kék óra és a Wellness 16 órától látható Váró Kata filmkritikus moderálásával.
DebrecenszínházSzabó MagdaMagdaFeszt

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.