Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Barcelonában állít ki a debreceni indulású művész

| 2019. 02. 28. | 11:46:00
Építészmérnökből lett festő.
Barcelonában állít ki a debreceni indulású művész
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 12. és 16. között a Magyar Kulturális Napok keretében látható Barcelonában Kőszeghy Flóra sikeres fiatal festőművész non-continuum című kiállítása. A programsorozatot Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa szervezi március 15. alkalmából. Kőszeghy eredetileg építészmérnökként végzett, korábban neves hazai építészirodákkal dolgozott, ma pedig elismert, termékeny képzőművész, akinek munkáira immár a nemzetközi szcéna is felfigyelt. Kiállítását a Valid World Hall galériában Dr. Kovács Barnabás főkonzul nyitja meg március 13-án, míg az azt megelőző napon egy művészeti bemutató keretében beszédet mond Náray Tamás festőművész, designer, író és Carlos Puyol argentin képzőművész. A kiállítás vizuális koncepcióját Czira Sára jegyzi.

non-continuum

A non-continuum a sík, a tér és az idő megszakítása, ahol a hiány a dimenziók közti határokat eltörölni kívánó művész világába nyíló ajtó. Kőszeghy Flóra festményei jelentik a szakadást, amelyek a kiállítótér falainak folytonosságát elvágják, annak egy szeletét kiemelik térben és időben is. A nagyméretű olajfestmények a művész alkotói koncepcióját követve sorakoznak, a konkrét és az elvont ábrázolás közötti bizonytalanságról szóló narratívát megkérdőjelezve.

Kőszeghy festészetében nem léteznek stiláris kötöttségek, öntörvényűen lépi át a műfaji határokat. Alkotóként pontosan behatárolni nem lehet, de eszközei felismerhetőek. Az építész térbeli gondolkodása a fotós látószögén keresztül, mindez festményekben manifesztálódva. A képek grandiozitása egyfelől azok méretéből adódik, másfelől a kidolgozás nagyvonalúságából is ered. Előszeretettel keveri a különböző technikákat, témától és alanytól függően játszik a festék mennyiségét és felületi megjelenését illetően is. Mondhatni védjegyévé vált a nagy mennyiségű olaj használatából adódó megfolyt, olykor megsárgult felület, ahol a festék rendkívül vékony és egészen vastag felhordásából adódik a kép textúrája. A kompozíció feszessége társul így az expresszív festői magatartással, ahol mindezek aránya változó. Olykor a gesztusfestészet, máskor az absztrakt festészet organikus vagy geometrikus megnyilvánulásai erősebbek, de egyidejű jelenlétük mindig érezhető. A részletekre való koncentrálás meditatív, lassító szemszögén keresztül sűrít érzelmeket, hangulatokat a vászon és a festék elegyébe.

Ezen túlmenően azonban a festmények térbeli viselkedése érdekes. Kőszeghy elméleti kötődése J. Cortazar Nagyítás című novellájához és M. Antonioni azonos című filmjéhez érezhető. Mindkét műben a síkbeli kép kivágásával és léptékváltásával a fiktív tér-idő egy szeletének kiemelése is megtörténik. Kőszeghy nagy léptékben mutat meg reális vagy szürreális részleteket, ezzel együtt eltünteti a kép kereteit. Egy kimetszett tér-szegmenst hoz létre, amely a festmény előtt állva lép működésbe. A kontinuum megszakításával egy imaginárius tér jön létre, amelyben a befogadó maga is léptéket vált. Ez az interakció, amely a nézőt bevonódásra készteti az ábrázolt elem felismerhetőségével is kapcsolatos. A látottak megértésének szándéka, valamint az asszociációk miatti keresgélés egyaránt cselekvésre késztet. Az embert így nem ábrázolja a művész, hanem részesévé teszi a folyamatnak.

Valid World Hall Galéria
C’Buenaventura Muñoz, 6, 08018 Barcelona
www.validworldhall.com
március 12-16.
Nyitva tartás:
keddtől péntekig 10:00-14:00 és 17:00-20:00
szombat 11:00-14:00
A képzőművész honlapja: www.florakoszeghy.com
Facebook-esemény ITT

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárt ügy: a debreceni rendőrök az ATM-nél csaptak le az ukrán csalóra
Lezárt ügy: a debreceni rendőrök az ATM-nél csaptak le az ukrán csalóra
Társa, Danylo Vinnik ellen jelenleg is körözés van érvényben.
Hirdetés
Hirdetés
Autók ütköztek a 4-esen, Debrecennél
Autók ütköztek a 4-esen, Debrecennél
Baleset a Külső Szoboszlói úton.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.