Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz éles váltás a debreceni színházban

| 2018. 06. 06. | 19:19:00
Kedvelt színészek is távoznak a Csokonai Nemzeti Színház társulatából. Új hír jöhet a Latinovitsról.
Nem lesz éles váltás a debreceni színházban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Nem szeretnék radikális változást, maradnánk a kiegyensúlyozott, de bátor művészeti koncepció mellett – hangsúlyozta Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház jelenlegi művészeti igazgatója, aki július elsejétől Ráckevei Annát váltja az intézmény vezetői székében. Mint a következő évadot beharangozó június 6-ai sajtótájékoztatón elhangzott, folytatódik a Deszka és a Magdafeszt, az új bemutatók mellett pedig továbbra is látható lesz a Három nővér, az Idióta, a Lutherek, valamint az Oszkár és Rózsa mami. Távozik Sárközy-Nagy Ilona, Szakács Hajnalka és Pál Hunor, érkezik Hajdu Imelda, Tolnai Hella, Wessely Zósfia.

Tesztoszteron és Szétbombázva

Ráckevei Anna szerint a júniusban véget érő évad teljesítményét minden szónál beszédesebben jelzi a Norma, a Macskajáték, az Idióta, az Oszkár és Rózsa mami sikere, de – tette hozzá – sorolhatná még a tetszést arató darabokat. – Kitartó, szorgalmas munkával, egy megbízható, de meglepetésre is képes társulattal, harmonikus együttműködésben dolgozó vezetéssel az eredmények is jönnek. Nyugodtan adhatom át a stafétát, mert minderre lehet építeni. A következő évad számomra a Csokonai művészi színvonalának erősödését jelzi, a kiegyensúlyozott műsorterv pedig biztosíték arra, hogy a színház a mostaninál is sikeresebb lehet – mondta. 

Gemza Péter közölte: az érkező „Európai évadban” a magyar szerzők mellett svéd, angol, ukrán, svájci, lengyel, orosz, osztrák, olasz alkotók darabjait mutatják be. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a debreceni intézményben már az ő vezetésük előtt letették a voksot a hazai színházi repertoár megújítása mellett. Így ebből az évadból a Kinek az ég alatt már senkije sincsen és a Hessmese is bekerült a színházi világ vérkeringésébe. 

Gemza Péter július elsejétől váltja Ráckevei Annát

Gemza Péter a következő évad előremutató darabjának nevezte Mikó Csaba: Az ifjú Mátyás című, elsősorban gyerekeknek szóló művét és örömének adott hangot, hogy „a ma élő egyik legnagyobb magyar színházcsináló”, Jeles András Debrecenben rendezi August Strindberg: Júlia kisasszony című darabját. – Nagyon fontosnak érzem Sarah Kane: Szétbombázva című bemutatóját is, amely az erőszak természetét vizsgálja. A Tesztoszteronban pedig férfiak mesélnek majd egymáshoz és a nőkhöz való viszonyaikról, sikereikről, bukásaikról.  

Gemza Péter arról is beszélt, hogy a szervezeti struktúrában alkalmazkodni szeretnének a változó közönségigényekhez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a színház egyre több, az alaptevékenységéhez nem tartozó feladatot vállal és kell vállalnia, ugyanis a publikum szegmentálódik. Ezeket az igényeket minél előbb fel kell ismerni és elébük menni, de egyúttal alaposabb szervezést is megkövetel: ha reggel hétkor el kell indulni egy iskolai előadásra, majd visszatérni a próbára, ahhoz nem csak a színészeknek, hanem más színházi munkatársaknak is alkalmazkodni szükséges.

Egymásra csúsznának

Komolay Szabolcs alpolgármester megerősítette, Debrecen kulturális életében mindig meghatározó volt az, ami a színház falai között történt s ez a jövőben is így lesz. – A bemutatók azt a vezetés által megfogalmazott filozófiát ígérik, mely szerint modern, kortárs, ugyanakkor közönségbarát színházat csinálnak – jelentette ki.

A Cívishír kérdésére elmondta: a következő hetekben eldől, hogy nyer-e a Latinovits Színház befejezését szolgáló uniós pályázat a megcélzott magyar-román regionális forrásból, ő maga nagyon bízik a sikerben. Viszont a két színház felújítása, illetve befejezése siker esetén is párhuzamosan halad majd, így a 2019/20-as évadban a Csokonaiból kiszoruló színészek nem tudnak a Latinovitsban játszani, egymásra csúszik a két beruházás – derült ki a szavaiból. A pályázati kiírás egyébként éveket késett a román irányító hatóság miatt, az eredeti határidőkkel számolva már az új debreceni színházi is elkészülhetett volna.

Az új évadra szóló bérletárusítás augusztus 6-án kezdődik.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!