Hirdetés

Hirdetés

Kommunista, antifasiszta vagy csendőrgyilkos? Szavazzon!

mti

2015.03.01. 12:15

Kommunista, antifasiszta vagy csendőrgyilkos? Szavazzon!
A szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium

Megy a „ságvárizás”. Debrecenben már nyoma sincs.

Hirdetés

Hirdetés

Rétvári Bence KDNP-s államtitkár nyilatkozott úgy, hogy véleménye és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően”. Az MTA állásfoglalása szerint Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánlják.

Politikusok, államtitkárok, írók és közéleti szereplők országszerte kinyilvánították véleményüket a Ságvári gimnázium átnevezése kapcsán. Ne nevezzék át a Ságvárit! címmel egy Facebook-os csoport is indult, melynek már tízezer követője van a közösségi oldalon.

Vasárnap a szegedi Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője fejtette ki véleményét.

"Nem voltam "SÁGVÁRIS", de tudom, hogy milyen büszkeség annak lenni. Nem pusztán egy antifasiszta ellenálló neve, hanem rang és dicsőség. A szegedi gimnázium erőszakos átnevezése ellen nem egykori diákként tiltakozom, hanem szegedi polgárként, családapaként, baloldali politikusként, antifasiszta gondolkodóként, egyszerűen: jóérzésű emberként. Az Orbán-kormány és a Fidesz az elmúlt években – korábban elképzelhetetlen – erkölcsi mélységbe süllyedt, ezért ez az ideológiai pusztítás tulajdonképpen már nem okoz meglepetést" – így Ujhelyi.

Debrecenben 2008-ban távolították el Ságvári Endre emléktábláját, miután az MDF helyi szervezetének akkori elnöke, Kálmánné Szabó Katalin tiltakozásul letakarta a Vásáry István utcában. A helyi pártvezető azzal indokolta lépésüket: a kommunista vezető Ságvári Endre nem tekinthető hősnek, hanem felelőssé tehető egy, a kötelességét végző ember haláláért, valamint közvetett módon további két ártatlan ember haláláért is.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.