Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új kényszerítő eszközt vezetnek be a magyar rendőrségnél

| 2022. 03. 20. | 13:02:00
Lézeres célzóberendezése is van.
Új kényszerítő eszközt vezetnek be a magyar rendőrségnél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Taser X2 sokkoló lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból megtörjék a támadó ellenállását anélkül, hogy az életét veszélyeztetnék lőfegyver használatával. – Ez egy új intézkedési eljárást teremtő felszerelés, mely alkalmazásának jogi hátterét a Rendőrségi Törvény biztosítja – magyarázta Oláh László őrnagy, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ lőkiképzési és intézkedéstaktikai osztályának megbízott vezetője a Zsaru Magazinnak. – A használatra elsőként olyan megyei rendőr-főkapitányságok és képzőszervek, például a ROKK, az NKE és más tiszthelyettes-képző intézmények munkatársait készítettük fel, akik jártasak az intézkedéstaktikai szakterületen és az ismeretátadásban. Őket a tasert gyártó és forgalmazó céget képviselő, külföldi mesterinstruktorok képezték, akik Andorrából, Észak-Walesből és Varsóból érkeztek – fogalmazott.

Az eszköznek olyan mechanizmusai vannak, melyek önmagukban akarathajlító hatásúak lehetnek.

Szikrázik és hangosan recseg, és e két inger automatikusan az áramütés képzetét idézi elő. Lézeres célzóberendezése is van, amely vörös pontok formájában jelzi, a két szonda hová fog becsapódni. Egy rendőr több méter távolságból képes kilőni a szakállas tüskéket, amelyek vékony fémhuzalokat húznak magukkal; a taser kezelője ezeken keresztül, a működtetőbillentyű segítségével bocsát elektromos áramot az ellenszegülő, valamint a támadó testébe. Az áramütés nem a fizikai fájdalmon alapuló kényszerítés módszerét használja, hanem az akaratlagos mozgás lehetőségét zárja ki, azaz a célszemélynél átmenetileg kikapcsolja az izom-ideg fölötti kontrollt, úgy, hogy az illető végig öntudatánál van.

Egy működtetés több másodperces harcképtelen állapotot idéz elő, ezalatt a személyt biztonságosan lehet kezelni, le lehet fegyverezni, és szükség esetén bilincs is felhelyezhető.

Használat közben a rendőr hangosan elismétli, hogy „Taser! Taser! Taser!”, ami egy helyzettisztázás, figyelmeztetés a járókelők vagy az intézkedés kellős közepébe odaérkező további rendőri egységek számára. Szükség esetén az alkalmazás többször megismételhető, azaz hosszabb ideig fenntartható a személy harcképtelen állapota. Két kilövőfej tölthető a Taser X2-be, ami módot ad arra, hogy sikertelen telepítés, azaz találat esetén a rendőr újabb elektródapárt lőjön ki belőle. Taserrel elsődlegesen a közterületi feladatokat ellátó hivatásos rendőröket tervezi ellátni a testület.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.