Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amerika fegyverben: négy halottja van a Trump melletti tüntetésnek

| 2021. 01. 07. | 16:08:00
Az amerikai társadalom megosztottsága vezetett idáig.
Amerika fegyverben: négy halottja van a Trump melletti tüntetésnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ostrom alá vették az amerikai szövetségi törvényhozás épületét, a Capitoliumot Donald Trump leköszönő elnök hívei, akik előbb összecsaptak a rendőrökkel, majd betörtek az épületbe, megszakítva Joe Biden megválasztott elnök győzelmének kongresszusi ratifikációját. Négy ember életét vesztette, sokan megsérültek.

Az amerikai társadalom megosztottsága vezetett a Capitoliumnál történtekhez

- erről az M1 aktuális csatornának nyilatkozó elemzők beszéltek annak kapcsán, hogy Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója azt mondta, képzeljük el azt, hogy ha egy radikális terrorszervezet hajtana végre egy ilyen támadást. Nagyon rossz üzenete van annak, hogy a világ legerősebb haderejével rendelkező Amerikai Egyesült Államok fővárosa ilyen komoly célponttá válhat. Mint mondta, a történtek azt is mutatják, hogy az amerikai társadalom milyen végletekig megosztott, hiszen az Egyesült Államok újabb kori történelmében arra még nem volt példa, hogy a társadalom egyik része ne fogadja el a másik részének a választását.

Azok a tisztázatlan körülmények, amelyek a választások során történtek, a Trump-párti szavazókat kellőképpen frusztrálják, ez most egy ilyen tüntetéshullámban robbant ki - fogalmazott.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint drámai helyzet uralkodott a Captoliumon belül. Mint mondta, meg kellett volna tudni védeni az épületet. Felhívta arra a figyelmet, hogy a nyáron, amikor az Egyesült Államokban szobrokat döntöttek, amikor az Antifa, illetve a Black Lives Matter tüntetői terrorizálták az embereket, nem szólaltak fel azok a nyugati politikusok, akik most elítélik a megmozdulásokat.

Ifj. Lomnici Zoltán véleménye szerint nem szabad abba a hibába esni, hogy kettős mércével mérjünk. Most egy válságos helyzet van az Egyesült Államokban, a tüntetők túllépték a békés megmozdulás kereteit, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ugyan nem a törvényhozás épületével szemben, de középületekkel szemben a baloldali aktivisták is nagyon durván léptek fel 2020 nyarán.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő arra emlékeztetett, hogy ugyan most a Trump-hívők nem fogadják el Joe Bident, 2016-ban viszont a demokraták nem fogadták el Donald Trump legitimitását. Mint mondta, korábban ilyen események nem történtek, és ez nem jó üzenet a demokrácia számára. Arról is szólt, hogy Trump retorikája nem az emberek lecsendesítésére irányult korábban. Meglehetősen szokatlan, ahogy Trump az elnökségét lezárja, hiszen korábban is voltak ilyen szoros eredmények. Szerinte a történtek egy több évtizedes folyamatnak az eredményei, amikor az amerikai közbeszéd, a politikai polarizáció hihetetlen mértékben romlott, és a főleg a baloldal által erőltetett identitáspolitika rengeteg választói csoportot fordított egymással szembe. Magyarics Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy

a Capitoliumnál történtek miatt más városokban is az utcára vonulnak majd Trump hívei.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Baleset Debrecen és Bánk között.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.