Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szavaztak a magyarok: négy megyében és kétszáz településen nyertek

| 2020. 09. 28. | 11:05:00
Debrecen testvérvárosában új polgármester van.
Szavaztak a magyarok: négy megyében és kétszáz településen nyertek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint jó eredmények születtek a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, és ezekkel már bátran lehet készülni a parlamenti választásokra. Kelemen Hunor hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, négy megyei önkormányzat vezetését nyerték el, és bár a polgármesterek esetében még nincsenek végleges adatok, az már most látszik, hogy az RMDSZ jobban szerepelt, mint az előző ciklusban. Kelemen Hunor úgy vélte: a részleges eredmények továbbra is azt jelzik, hogy az RMDSZ-nek 200 körüli településen lesz polgármestere.

Marosvásárhely magyarra váltott

Húsz év után lett ismét magyar polgármestere lesz Székelyföld legnagyobb városának, Marosvásárhelynek. Soós Zoltán, a magyar pártok által támogatott független polgármesterjelölt magabiztosan nyert, és győzelmi beszédében is elmondta: minden vásárhelyi polgármestere akar lenni, nemzetiségtől függetlenül. A Maros megyei tanácsot is magyar vezetheti, miután Péter Ferenc újrázott.

Magyarok magyarok ellen

Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Korodi Attila jelentős fölénnyel nyert a Hargita megyei Csíkszeredában. Egy másik magyar jelöltet, Tőke Ervint (Erdélyi Magyar Szövetség) győzte le. Az előzetes eredmények szerint az RMDSZ-nek kétharmados többsége lesz a helyi képviselő-testületben. Gyergyószentmiklóson két magyar vívott szoros csatát. Úgy tűnik, Csergő Tibor kerül az önkormányzat élére, de itt várhatóan újraszámolják a szavazatokat. Borboly Csaba a Hargita megyei tanács élén a negyedik mandátumát kezdheti. Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor folytathatja a polgármesteri munkát. A megyei tanács élén Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével.

Székelyudvarhely nem az RMDSZ-é

A Hargita megyei Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád polgármester nagy arányú győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltje, Derzsi László fölött. Gálfi négy évvel ezelőtt a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyert mandátumot, de pártja, az MPP kizárta soraiból. Mivel a választásokig nem sikerült bejegyeztetnie a Székelyudvarhelyért Pártot, támogatóival együtt a román-magyar Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indult a választásokon.

Szatmárnémeti és Nagykároly is magyar kézben

Kereskényi Gábor polgármester továbbra is bizalmat kapott a szatmárnémetiektől, mint ahogyan Kovács Jenő is a nagykárolyiaktól. Mindketten az RMDSZ jelöltjeiként nyertek. Szatmárban a megyei tanácsot továbbra is az RMDSZ-es Pataki Csaba vezetheti.

Magyar bukás Biharban

Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, melyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be. Bolojan több cikluson át Nagyvárad polgármestere volt, ám most a megyei vezetését pályázta meg, és nagy többséggel nyert. Debrecen testvérvárosában, Nagyváradon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármesterjelöltje, Florin Birta nyert. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.