Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudja, miért akarták ledönteni az egyik legnépszerűbb amerikai elnök szobrát?

| 2020. 06. 23. | 20:10:00
Jacksonra az utókor tömeggyilkosként tekint rá, de akkoriban a többség egyetértett vele.
Tudja, miért akarták ledönteni az egyik legnépszerűbb amerikai elnök szobrát?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel, írja az MTI. A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló szobrot körülvevő kordonon, majd azt írták a talapzatára, hogy "szemét gyilkos". Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett. A rendfenntartók paprikaspray-vel oszlatták a tömeget a térről.

Ki volt Andrew Jackson?

Andrew Jackson az Amerikai Egyesült Államok 7. elnöke volt 1829 és 1837 között. Középpolgári ír-skót család gyermeke volt, tizenhárom évesen részt vett a függetlenségi háborúban. Tizennégy évesen már árva volt, mert egész családja odaveszett a háborúban, rokonai nevelték fel. 

Fiatalon egy nyeregkészítőnél dolgozott, miközben jogot tanult. Praxist az újonnan létrejött Tennessee-ben kezdett. 1796-ban az állam első törvényhozásának, majd egy évvel később a washingtoni szenátusnak is tagja lett. Tennessee Legfelsőbb Bíróságának bírájaként működött, közben a helyi gárda parancsnoka lett, az indiánok elleni harcokban tanúsított helytállásáért a hadsereg tábornokává léptették elő. 1817-18-ban megszállta Floridát, amelyet Spanyolország később kénytelen volt eladni az Egyesült Államoknak.

Példás előmenetelét csak a házassága árnyékolta be. Elvált asszonyt vette el, akinek becsületét több párbajban is védte. Egy párbajból származó golyó a szíve mellett élete végéig testében maradt.

Először 1824-ben indult az elnökségért, de alulmaradt John Quincy Adams-szel szemben. 1828-ban már elnökké választották, majd 1832-ben nagy többséggel újraválasztották. Ő volt az első nem arisztokrata elnöke az Egyesült Államoknak.

A szobordöntés végül meghiúsult  (Fotó. TMZ)

Az indiánok elleni harcát elnökként is folytatta, meggyőződése volt, hogy az amerikai telepesek Istentől rendelt joga, hogy meghódítsák az amerikai vadont és annak helyén egy virágzó civilizációt építsenek fel. Az ültetvények és az új városok létrehozásának útjában azonban ekkor még sok helyen ott voltak az indiánok.

1830-ban ő írta alá és iktatta be az indiánkitelepítési határozatot.

A törvényjavaslat kemény vitákat váltott ki az amerikai Kongresszusban, de a fehér amerikai lakosság körében nagy támogatottságú volt. A többség is úgy vélekedett, ahogy az elnök: a fehérek és az indiánok nem élhetnek egymás közelében.

A határozat rendelkezései szerint megkötött – sok esetben inkább kierőszakolt – szerződések több tízezer indián nyugatra való kitelepítését tették lehetővé. 1830 és 1840 között az amerikai hadsereg mintegy 60 ezer indiánt telepített át a Mississippi nyugati oldalára. A mai Oklahoma állam területén kijelölt Indián Területre vezető „Könnyek útján” több ezer indián vesztette életét a kemény időjárás, betegségek és az éhezés miatt.

Ennek ellenére Jackson minden idők egyik legnépszerűbb elnökeként hagyhatta el a Fehér Házat. Még nyolc évet élt birtokán, Hermitage-on, ahol a Demokrata Párt köztiszteletben álló nagy öregjének szerepében mindvégig megőrizte politikai befolyását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Sok csapadék esett, így feloldhatták a korlátozást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.