Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A homoszexuális férfiak ismét adhatnak vért Magyarországon

| 2020. 05. 06. | 16:41:00
Bizonyos esetekben azonban továbbra is kizárják őket.
A homoszexuális férfiak ismét adhatnak vért Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemrégiben tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ, írja közleményében a Háttér Társaság.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárásának indokaként korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázata szerepelt.

Magyarország 1986-ban, a világon elsők között vezette be a véradáskor levett vér szűrését HIV-re. A HIV-tesztek ugyanakkor a HIV-fertőzést nem tudják a fertőzést követően azonnal kimutatni, a teszt érzékenységétől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezt az időszakot hívják ablakperiódusnak. Annak érdekében, hogy egy véradó az ablakperiódus alatt ne fertőzhessen meg másokat, a kockázatos magatartást követően e személyeket hosszabb vagy rövidebb időre kizárták a véradásból. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat a legutóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta. Ez teljesen indokolatlan volt, hiszen az ablakperiódus hossza ennél jóval rövidebb. A kizárás ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár esetében. A behatolással nem járó, férfiak közötti szexuális érintkezés átviteli kockázata jóval alacsonyabb, mint egy vaginális behatolással járó heteroszexuállis érintkezésé

- így a Háttér Társaság, amely évek óta küzd, hogy a véradási szabályok ne emberek egy csoportját (férfiakkal szexelő férfiak) bélyegezzék meg és zárják ki a véradásból, hanem a tényleges kockázatok alapján - időlegesen, az ablakperiódus idejére - zárják ki a kockázatos szexuális magatartást tanúsító személyeket.

A magyar szabályozás változása természetesen nem azt jelenti, hogy a férfiakkal szexelő férfiak ezután korlátozás nélkül adhatnak vért. Továbbra is kizárás alá esnek, ha szexuális magatartásuk olyan kockázatokat hordoz, amely heteroszexuális szexuális kapcsolat esetén is kockázatot jelentene (alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció). 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.